Robottiperäsuoli1

Robottiperäsuoli tarjoaa lääkäriopiskelijoille harjoittelumaaston

Suostuisitko opiskelijan tekemään eturauhastutkimukseen? Ehkä et… Brittitutkijoiden harjoittelurobotti säästää ihmishenkiä – ja vähentää potilaan kokemaa epämukavuutta.

maanantai 18. heinäkuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Eturauhastutkimuksesta saadaan tuskin ikipäivänä miellyttävää kokemusta, mutta eturauhasen liikakasvu voi olla merkki hengenvaarallisesta syövästä, ja asiaa pääsee tutkimaan vain yhtä reittiä.

Siihen tarvitaan kumikäsine ja vaseliinia.

Tilanteen epämiellyttävyyttä ei ainakaan vähennä se, jos toimenpiteen suorittaa kokematon ja hermostunut lääketieteen opiskelija, jolle ei ole ehtinyt kehittyä tarvittavaa ’näppituntumaa’, mutta jostakin hänenkin on kokemusta hankittava.

Tähän asti elävät potilaat ovat joutuneet tarjoamaan anatomiaansa opiskelijoiden harjoittelukäyttöön, mutta monien helpotukseksi se ei ehkä vastaisuudessa ole välttämätöntä. Britanniassa opiskelevat voivat nimittäin päästä harjoittelemaan taitoa luonnollisen tuntuiseksi rakennetun robottiperäsuolen kautta.

Seuraa sormea näytöllä

Robotin sisäelimet vastaavat keskivertomiehen miehen alapään anatomiaa, ja ne on kehitetty lukuisten magneettikuvausten perusteella.

Opiskelija voi seurata sormensa liikkeitä näytöllä kaikessa rauhassa ja harjoitella, kunnes onnistuu löytämään eturauhasen ja toteamaan, onko se mahdollisesti suurentunut.

Robotin eturauhasen kokoa voi nimittäin säätää, jotta opiskelija saa tutkimuskokemuksia suuntaan jos toiseenkin.

  • Eturauhastutkimuksen opettaminen lääkäriopiskelijoille on aina ollut sangen hankalaa, koska asian luonteen vuoksi kyseessä on sisäinen tutkimus, jossa opettaja ei voi oikeastaan seurata oppilaan toimintaa eikä opettaja voi näyttää mallia, sanoo johtava tutkija Fernando Bello lontoolaisesta Imperial Collegesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: