nanohiukkanen top

Nanohiukkaset lääkitsevät syöpää tarkkuuspommeilla

Pikkiriikkiset nanosäiliöt ovat tehokas ase syöpää vastaan, sillä ne voivat kuljettaa lääkkeen aivan kasvaimeen asti. Nyt asetta on vielä hiottu keksimällä lääkepakkauksille entistä parempi muoto.

tiistai 20. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Nanohiukkaset voivat toimia mikroskooppisina kuljetuskapseleina, joilla pystytään viemään esimerkiksi solumyrkkyjä suoraan syöpäsolujen tumaan.

Tällaisesta tarkkuudesta on suuri etu, koska tällöin voidaan tappaa enemmän syöpäsoluja vahingoittamatta ympärillä olevaa kudosta.

Vaivalloinen matka

Jotta lääke saadaan kasvaimeen asti, nanohiukkasten on uitava kiemuraista reittiä ja ylitettävä monenlaisia esteitä.

Niiden on uitava solukalvojen läpi ja pitkin värisuonia ja ehkä läpäistävä myös veri-aivoeste, jos lääke on tarkoitettu aivokasvaimeen.

Tällä vaivalloisella matkalla nanotekniikka pääsee oikeuksiinsa. Nanohiukkaset, joiden läpimitta on 1–100 nanometriä, ovat kyllin pieniä läpäistäkseen kaikki elimistön esteet.

Käärmemäisyys on eduksi

Nyt Australiassa Uuden Etelä-Walesin yliopistossa on havaittu, että nanohiukkasten muoto vaikuttaa niiden kykyyn kuljettaa lääkkeitä.

Tähän asti tutkijat ovat testanneet lääkeiden kuljetusta erityisesti pallonmuotoisilla hiukkasilla. Australialaistutkijat ovat Elizabeth Hinden johdolla keksineet niille paljon suotuisamman muodon.

Sauvamaisten ja käärmemäisten hiukkasten on paljon helpompaa tunkeutua solujen tumaan, jonne niiden kantama lääke on tarkoitettu.

Tehokas aivosyöpään

Yhdysvalloissa on aiemmin tänä vuonna saatu yllättävän hyvä tuloksia tähän asti parantumattomana pidettyyn aivosyöpätyyppiin eli pahanlaatuiseen glioblastoomaan.

Kokeessa jokainen lääkettä kantanut nanohiukkanen kykeni tappamaan enemmän syöpäsoluja kuin aiemmissa hoidoissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: