Boy shaving

Miksi murrosikä on aikaistunut?

Monissa maissa on pantu merkille, että lapset muuttuvat keholtaan aikuisiksi entistä varhemmin. Koska lapsuuden lyheneminen voi haitata yksilönkehitystä, aikaisen fyysisen kypsymisen syyt on haluttu selvittää. Ilmiöstä on vain kovin vaikea saada selkoa.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Vielä 1800-luvun puolivälissä oli ihan tavallista, että tyttö ehti täyttää 17 vuotta, ennen kuin hänen kuukautisensa alkoivat. Nykyään tytöt saavuttavat saman kehitysvaiheen usein jo 13-vuotiaina. Yhtä suuri aikaistuminen on tapahtunut rintojen kasvussa. Muutosvauhti on vain kiihtynyt kahden viime vuosikymmenen aikana. Vuonna 2009 tehdyn tanskalaistutkimuksen mukaan tyttöjen rinnat alkavat yhä useammin kasvaa jo kymmenen vuoden iässä.

Vaikka poikien kehitysnopeus ei ole muuttunut yhtä radikaalisti, heidänkin fyysinen kypsymisensä on vauhdittunut. Kööpenhaminassa 463:n kuorolaulua harrastavan pojan keskuudessa tehdyn selvityksen mukaan äänenmurros alkaa nykyään keskimäärin neljä kuukautta aiemmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Bulgariassa taas saatiin viime vuonna selville, että siellä poikien murrosikä on varhentunut 30 vuodessa melko täsmälleen vuoden verran. Tutkimukseen osallistuneiden 6?200:n alle 19-vuotiaan pojan kivesten koosta voitiin päätellä, että murrosiän alkamisen osoittava kivesten kasvu ajoittuu yleensä 12 vuoden ikään. Vuonna 1980 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa pojat olivat tässä vaiheessa siis useimmiten 13-vuotiaita.

Pää ei pysy muun kehon tahdissa

Murrosiässä lapsi muuttuu biologisilta ominaisuuksiltaan aikuiseksi. Jos tämä kehitysvaihe tulee kovin varhain, psyykkinen kypsyminen jää auttamattomasti jälkeen fyysisestä. Tästä voi seurata monenlaisia psykososiaalisia ongelmia.

Psyykkisesti keskenkasvuinen mutta fyysisesti aikuinen nuori on erikoisessa elämäntilanteessa. Hänen ei odoteta enää käyttäytyvän lapsellisesti, mutta hän ei osaa vielä toimia kypsästi. Tutkimusten mukaan erityisesti tytöillä, joiden murrosikä alkaa varhain, on tavallista suurempi riski sairastua masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön. Lisäksi varhain sukukypsyyden saavuttaneiden tyttöjen ja poikien on todettu aloittavan seksielämän hyvin nuorina, tekevän rikoksia ja tupakoivan keskimääräistä yleisemmin.

Aikainen murrosikä ei altista vain mielenterveysongelmille. Bergenin ja Tromssan yliopistojen toteuttamassa tutkimuksessa, jossa seurattiin lähes 40 vuoden ajan yli 60?000 norjalaisnaisen terveydentilaa, löytyi vuonna 2007 murrosiän alkamisajan ja kuolleisuuden välinen yhteys. Niillä naisilla, joiden kuukautiset olivat alkaneet alle 13 vuoden iässä, oli 12 prosenttia suurempi riski kuolla ennenaikaisesti syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenvuotoon tai saada surmansa tapaturmassa kuin niillä, jotka olivat kuukautisten alkamisaikaan yli 17-vuotiaita. 13. ikävuoden jälkeen sairastumis- ja onnettomuusriski pieneni siis 2,4 prosenttia vuodessa.

Asioiden syy-yhteydestä norjalaistutkimus ei kerro mitään. Vanhastaan on kuitenkin tiedetty, että hyvin aikainen murrosikä kasvattaa rinta- ja munasarjasyövän riskiä. Aiemmin on saatu viitteitä myös siitä, että varhain sukukypsyyden saavuttaneet tytöt olisivat tavallista alttiimpia lihomaan myöhemmällä iällä. Uusimman tiedon valossa ongelmallisemmilta näyttävät sittenkin lapsuusiän liikakilot: mitä lihavampi lapsi on, sitä todennäköisemmin hänen murrosikänsä alkaa ennen aikojaan.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: