Layla Richards

LÄPIMURTO: Uusi syöpähoito pelasti pikkutytön

Lääkärit olivat antaneet jo periksi yksivuotiaan Layla Richardsin aggressiivisesti etenevälle leukemialle. Sitten Laylan vanhemmat turvautuivat uuteen testaamattomaan hoitoon. Nyt leukemia on voitettu.

tiistai 10. marraskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Vain viisi kuukautta sitten yksivuotiaan Lontoossa asuvan Layla Richardsin tulevaisuus näytti synkältä. Hänen elimistössään jylläsi aggressiivisesti etenevä leukemia eli verisyöpä.

Tyttö ei saanut apua luuydinsiirrosta eikä lääkehoidosta, ja lääkärit olivat jo lopettaneet hänen hoitonsa. Vanhemmat eivät kuitenkaan hyväksyneet päätöstä, vaan hakeutuivat uuteen, ennen testaamattomaan hoitoon.

Leukemia talttui muuntogeenisillä soluilla

Great Ormond Streetin sairaalassa lääkärit hoitivat Laylaa muuntogeenisillä soluilla, jotka onnistuivat pysäyttämään leukemian.

Leukemiassa valkosolut, niin kutsutut T-solut, jotka normaalisti ovat elimistön suoja esimerkiksi syöpää vastaan, eivät tunnista sairautta.

Ensin lääkärit muuttivat luovuttajalta saatuja T-soluja sellaisiksi, että ne havaitsivat leukemian. Lisäksi T-soluja muunneltiin niin, että Laylan elimistö ei hylkinyt niitä.

Leukemia katosi

Kahden kuukauden kuluttua siitä, kun Layla oli saanut millilitran verran muuntogeenisiä T-soluja ruiskeena, hänen elimistöstään ei enää löydetty jälkiä syövästä. Hänelle tehtiin vielä luuydinsiirto, joka vahvisti hänen omaa immuunijärjestelmäänsä ja tappoi muuntogeeniset T-solut.

Hoidon pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta brittitytön pelastumisen jälkeen sitä on annettu jo muillekin potilaille.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: