Brain imaging

Kuvaus paljastaa kasvaimen reunat

Terveen ja sairaan kudoksen raja tulee tarkasti esille.

maanantai 6. tammikuuta 2014

Mitä taitavimmatkin aivokirurgit joutuvat joskus tilanteeseen, jossa he eivät voi olla varmoja siitä, että he ovat onnistuneet poistamaan koko kasvaimen. Ongelma on itse asiassa melko yleinen.

Sen ratkaisuksi on kehitetty uusi kuvamenetelmä, joka osoittaa lääkärille leikkauksen aikana tarkasti, mihin kohtiin hänen tulee kajota. Kuvissa väri erottaa kasvaimen terveestä kudoksesta.

Väri kertoo eron

Kuvaustapa perustuu laservaloon, jonka aallonpituus muuttuu aina sen mukaan, millaisiin soluihin se osuu. Värin määrää kuvauskohteen koostumus, joka taas paljastaa, onko kudos normaalia vai ei.

Uudessa menetelmässä, joka on ideoitu yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa, käytetään kahta lasersädettä, jotka tuottavat kuvan kudoksesta entistä nopeammin ja tarkemmin.

Tuloksen ilmentävät värit määräytyvät sen perusteella, paljonko kudoksessa on tiettyjä proteiineja ja rasva-aineita, lipidejä. Kasvaimissa lipidejä on vähemmän.

Uutta ja vanhaa tekniikkaa

Nykyinen kuvaustekniikka erittelee kudokset usein riittämättömästi. Uudella menetelmällä saadaan rajat paljon selvemmiksi.

Vanha tekniikka

Uusi tekniikka

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: