Plastic disk

Ihonalainen muovilevy tepsii syöpäkasvaimiin

Tutkijat ovat onnistuneet stimuloimaan elimistön puolustusmekanismeja niin, että syöpäkasvaimet ovat katosivat.

torstai 12. elokuuta 2010

Immuunijärjestelmällä on edellytykset tuhota pahanlaatuisia kasvaimia, mutta syöpäsolut onnistuvat usein piiloutumaan siltä. Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat ovat hiljattain keksineet yksinkertaisen menetelmän, jolla puolustusmekanismeja voidaan stimuloida niin, että ne pystyvät hävittämään kasvaimia – ainakin hiirillä.

Tutkijat Omar Ali, Dwaine Emerich, Glenn Dranoff ja David Mooney käyttivät kynnen kokoisia, huokoisesta muovista valmistettuja levyjä. Ne päällystettiin murskatuilla syöpäsoluilla ja molekyyleillä, jotka asettivat immuunijärjestelmän hälytystilaan. Sitten ne siirrettiin syöpäsairaiden hiirien ihon alle.

Hälytysaineet vetivät puoleensa immuunijärjestelmän dendriittisoluja, jotka tunkeutuivat levyn huokosiin ja joutuivat kosketuksiin syöpäsolujen kanssa. Näin dendriittisolut oppivat tunnistamaan haitalliset syöpäsolut, jonka jälkeen ne ohjeistivat immuunijärjestelmän muut solut käymään kasvainten kimppuun.

Jos levyt olivat ”tyhjiä”, kasvaimet suurenivat tuhoisin seurauksin. Jos levyt sen sijaan oli käsitelty, kasvaimet kasvoivat vain vähän. Puolella hiiristä immuunijärjestelmä onnistui estämään kuoleman tekemällä selvää epänormaaleista soluista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: