Alkoholi syöpä

Alkoholi on suora syy seitsemään syöpätyyppiin

Alkoholi ja syöpäriski ovat ikuisuusaihe. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että joka vuosi yli puoli miljoonaa ihmistä kuolee alkoholin aiheuttamiin syöpiin.

tiistai 26. heinäkuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Kellekään ei ole mikään uutinen, että alkoholi on myrkkyä maksalle.

Tiesitkö myös sen, että pienetkin alkoholimäärät kasvattavat riskiä sairastua suun, kurkunpään, ruokatorven, paksunsuolen ja peräsuolen syöpään sekä rinta- ja maksasyöpään?

Tutkija Jenny Connor Otagon yliopistosta Uudesta-Seelannista on kahlannut läpi ison kasan kansainvälisiä tutkimuksia ja niiden tulosten pohjalta tehnyt huomiota herättävän päätelmän:

Puoli miljoonaa kuollutta

Alkoholi on syypää 5,8 prosenttiin kaikista syöpäkuolemista. Rautalangasta väännettynä tämä tarkoittaa, että puoli miljoonaa ihmistä vuodessa olisi voinut välttyä kuolemantuomiolta, jos he olisivat pidättäytyneet alkoholin käytöstä.

Suoran syyn löytäminen syöpään ei ole helppo tehtävä, ja siksi tutkijat varovat usein olettamasta liikaa.

Tutkimuksia aiheesta on tähän mennessä ollut runsaasti, mutta niiden yhdistäminen ja edes melko varmojen päätelmien tekeminen on vaikeaa ja aikaaviepää puuhaa.

Jenny Connor on silti onnistunut siinä. Hän on julkaissut ravisuttavat tulokset arvostetussa Addiction-aikakauslehdessä.

Läpimurto

Tutkimus on saanut hyvän vastaanoton maailman syöpätutkimussäätiössä World Cancer Research Fundissa, jossa on pitkään epäilty alkoholin olevan suurempi tappaja kuin tähän asti on pystytty osoittamaan.

– Voidaan sanoa, että nyt meillä on pitävät todisteet siitä, että alkoholi on suoraan yhteydessä moniin parantumattomiin syöpätyyppeihin, toteaa järjestön tutkimusjohtaja Susannah Brown.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: