sipsit ja dippi

Sipsin dippaaminen kahdesti on hengenvaarallista

Voit saada keuhkoruton, jos jaat dippikulhon kahdesti dippaavan henkilön kanssa.

torstai 7. tammikuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Olet syönyt puolet sipsistä, jonka olit sitä ennen kastanut dippikulhoon. Mitä teet? Oletko kahdesti dippaava? Vai syötkö loput ilman dippikastiketta?

Tässä Seinfeld-sarjan George Costanza ajautuu henkilöön käyvään keskusteluun tupladippausta vastustavan tyypin kanssa.

Onko saman sipsin dippaaminen kahdesti hyväksyttävä teko? Yhdysvaltalaisen Etelä-Carolinassa sijaitsevan Clemsonin yliopiston tutkijat ovat antaneet kysymykseen yksiselitteisen vastauksen The Conversation -sivustossa.

Mitä bakteereja voit saada tupladippaajan kulhosta?

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että jos jakaa dippikulhon henkilön kanssa, joka dippaa saman sipsin uudelleen puraistuaan siitä palasen, kannattaa olla varovainen. Kulhosta voi nimittäin saada suuhunsa yskösten ja rään välityksellä leviäviä bakteereja ja viruksia ja niiden aiheuttamia tauteja. Uhkana ovat:

  • Keuhkorutto

  • Tuberkuloosi

  • Influenssa

  • Legioonialaistauti

  • Sars

Ei ole mikään yllätys, että dippitutkimus tehtiin Yhdysvalloissa, jossa kahdesti dippaukselle on ihan oma ilmaisunsa: double-dipping.

Tutkijat halusivat selvittää, siirtyvätkö suussa olevat bakteerit sipsin välityksellä dippikastikkeeseen ja siitä sille, joka seuraavaksi dippaa sipsiään.

Bakteerit viihtyvät kuolaisissa kekseissä

Clemsonin yliopiston tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa verrattiin puraistussa keksissä olevien bakteerien määrää kuolattomien ja puremajäljettömien keksien sisältämiin bakteereihin.

Kummatkin keksit laitettiin veteen, ja kun vesi liuotti keksin, josta oli puraistu pala, selvisi, että millilitrassa vettä oli tuhat bakteeria enemmän kun siinä vedessä, johon oli liuennut kokonainen, kuolaton keksi.

Tutkimuksen seuraaavassa vaiheessa mitattiin bakteerit dippikastikkeessa sen jälkeen, kun siihen oli kastettu kokonainen keksi ja keksi, josta oli puraistu pala. Tulos toisin sanoen ilmoitti dippikastikkeen bakteerimäärän silloin, kun dipataan kerran, ja silloin, kun dipataan kaksi kertaa.

1 000 bakteeria millilitrassa dippiä

Ensimmäisen dippauksen jälkeen (kokonainen keksi) tutkijat eivät havainneet dipissä bakteereja.

Kaksi kertaa dipatun kaksin jälkeen tutkijat löysivät yhdestä millilitrasta dippiä 1 000 bakteeria. Kokeessa dippikastikkeena oli salsa.

Kaksi tuntia tupladippauksen jälkeen bakteerien määrä oli laskenut 150–200 bakteeriin millilitrassa. Tämä johtuu siitä, että salsan pH on neljä, ja happamassa ympäristössä baktereerit kuolevat vähitellen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: