nb_u10 Mass grave

200 ruttoon kuollutta löytyi supermarketin alta

Pariisilaisen supermarketin alta on löydetty joukkohautoja, joihin on haudattu ilmeisesti ruttoon kuolleiden ruumiita.

torstai 5. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Rakennustyöläiset, jotka olivat korjaamassa Pariisissa Monoprix Rèaumur-Sébastopolin supermarketin kellaria, kokivat äskettäin ikävän yllätyksen.

Kellarin lattian alta löytyi nimittäin yli 200 huolellisesti vierekkäin aseteltua miesten, naisten ja lasten ruumista.

Paikalle kiirehtineet arkeologit totesivat, että supermarketin alla on ainakin kahdeksan joukkohautaa, joihin on haudattu keskiaikaisen Tritiny-sairaalan vainajia.

Hautausmaata tarvittiin ruton vuoksi

Kaksi saksalaista aatelismiestä rakensi Trinity-sairaalan vuonna 1202. Se oli keskiajalla myös pyhiinvaeltajien ja matkaajien suosima majapaikka.

Vuonna 1353, kun ruttoepidemia riehui pahimmillaan, sairaala sai oman hautausmaan, jonne haudattiin vainajia myös muista lähialueen sairaaloista.

Tutkijat selvittävät, oliko rutto kuolinsyy

Tutkijat olettavat, että supermarketin alta löydetyt ruumiit on haudattu kriisitilanteessa, esimerkiksi ruttoepidemian aikana, jolloin ei ollut aikaa yksilöllisiin hautauksiin.

Ruumiille aiotaan kuitenkin tehdä radiohiiliajoituksia, joilla saadaan selville, milloin kukin nyt löydetyistä vainajista kuoli.

Rutto voi uusia

Vaikka ruton ja koleran kaltaiset sairaudet tuntuvat jo jääneen taakse, tutkijat varoittavat, että tuhoa kylväviä epidemioita voi puhjeta edelleenkin:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: