nb_u07 Measles

Tulevaisuuden rokote parantaa jo puhjenneen sairauden

Kiistely lasten rokottamisesta muun muassa tuhkarokkoa vastaan käy kuumana. Tulevaisuuden rokotteet luultavasti hiljentävät koko keskustelun.

torstai 12. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Tutkijat, lääkärit ja jopa Barack Obama ovat äskettäin kehottaneet vanhempia rokottamaan lapsensa muun muassa tuhkarokkoa vastaan.

Syynä huoleen on se, että monet vanhemmat eivät ole antaneet rokottaa lapsiaan, sillä he pelkäävät, että rokote itsessään voi aiheuttaa sairauden.

Rokote on heikennetty sairaus

Perinteinen rokote toimii niin, että taudinaiheuttajaa ruiskutetaan heikennetyssä muodossa elimistöön.

Kun rokote on elimistössä, immuunijärjestelmä oppii tunnistamaan taudinaiheuttajan. Jos samaa ainetta myöhmmin tulee elimistöön suuria määriä, immuunijärjestelmä osaa reagoida ajoissa.

Rokotteen haittapuolena on se, että joskus rokote saattaa aiheuttaa itse sairauden. Toisena haittana voidaan pitää sitä, että perinteinen rokote luonnollisesti toimii vain ennalta ehkäisevänä keinona. Se ei siis paranna sairautta.

Tulevaisuuden rokotteissa on geenejä

Tulevaisuuden uusissa rokotteissa ei näitä haittoja ole.

Kehitteillä olevissa rokotteissa käytetään pieniä proteiininpätkiä, joilla ohjataan immuunijärjestelmää tunnistamaan sairaus. Ihmisiin ei siis enää ruiskuteta kokonaisia kuolleita tai heikennettyjä taudinaiheuttajia.

Joissakin tapauksissa uudet rokotteet voivat parantaa jo puhjenneen sairauden.

Uusien rokotteiden turvallisuus pitää ensin testata

Geenitekniikkaan perustuvien uusien rokotteiden vaarana on se, että saattavat teoriassa myös aiheuttaa syöpää tai immuunijärjestelmän sairauksia.

Siksi uuden menetelmän turvallisuutta testataan parhaillaan. Kun riskit saadaan ehkäistyä, geenirokotteiden avulla voidaan tulevaisuudessa todennäköisesti voidaan parantaa vakaviakin sairauksia.

Rokote ei aiheuta autismia

Rokotteisiin epäilevästi suhtautuvien määrä lisääntyi 1998, kun brittilääkäri Andrew J. Wakefield totesi raportissaan, että 12 lasta oli saanut autismin MPR-rokotteen johdosta (MPR- eli kolmoisrokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta). Vuonna 2010 The Lancet -tiedejulkaisu veti raportin takaisin ja julisti, että siinä aineistoa oli tulkittu väärin. Kävi myös ilmi, että raportti oli asianajajan "tilaama". Raportin vaikutuksesta tuhkarokkoon sairastuneiden lasten määrä kasvoi Britteinsaarilla seuraavina vuosina selvästi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: