Monkey drawing

Näin eläintauti tarttuu ihmiseen

Mikrobi siirtymisessä eläimestä ihmiseen voidaan erottaa kolme vaihetta.

torstai 21. lokakuuta 2010 teksti Rasmus Kragh Jakobsen

Eläinten taudinaiheuttajat voivat muuntua sellaisiksi, että ne sairastuttavat myös ihmisiä ja alkavat tarttua ihmisestä toiseen. Jotta jotain eläintä isäntänään käyttävä taudinaiheuttaja voisi lisääntyä ihmisessä, sen pitäisi osata huijata immuunijärjestelmää sen jälkeen, kun se on onnistunut tarttumaan.

1. Eläinisäntä Riskiin vaikuttaa se, mitä lajia tai lajeja taudinaiheuttaja pitää isäntänään. Merkitystä on myös eläintiheydellä ja tartuntatavalla, joka voi olla suora, kuten purema, tai välillinen.

Chicken farm

2. Ihmisen altistuminen Kehityskulku riippuu paljolti siitä, miten ihminen kohtaa eläinten taudinaiheuttajan. Jos altistus toistuu usein tai kestää kauan, riski kasvaa. Lajiraja voi ylittyä, kun ihminen liikkuu luonnossa, syö villieläimiä tai käsittelee sairaita yksilöitä.

Lumberjack in jungle

3. Tartunnan todennäköisyys Jos taudinaiheuttaja pystyy tarttumaan ihmisen lähimpiin eläinsukulaisiin, riski on huomattavan suuri samankaltaisen immuunijärjestelmän takia. Tällöin jo satunnainen altistus saattaa johtaa siihen, että eläinten taudista kehittyy ihmiseen – ja myöhemmin ehkä myös ihmisestä toiseen – tarttuva muunnos.

infectious microbe

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: