Scanner at airport

Mikrobit vaanivat tilaisuutta

torstai 21. lokakuuta 2010 teksti Rasmus Kragh Jakobsen

Nykyään tunnetaan noin 1 500 tartuntatautia. Immuunijärjestelmä on kehittynyt jatkuvassa ihmisen ja mikrobien välisessä kilpailussa. Taudinaiheuttajat ovat niskan päällä, sillä ne löytävät aina uusia aukkoja puolustuksesta. Yksi syy pieneliöiden menestykseen on se, että ne eivät ole liian valikoivia isäntiensä suhteen, vaan ne tarttuvat jokaiseen tilaisuuteen. Matkallaan ihmiseen ne käyttävät usein kiertoteitä. Kerran johonkin selkärankaiseen tarttunut mikrobi voi löytää uusia isäntiä eri nisäkäslajien joukosta. Esimerkiksi muista kädellisistä, kuten ihmisapinoista, on enää melko lyhyt hyppäys ihmiseen.

– Valtaosa tartuntataudeista on peräisin eläinkunnasta. Usein vain unohdetaan, että ihminen kuuluu siihen, Osterhaus toteaa ja täsmentää syntytapaa:

– Nämä uudet taudit ovat ikään kuin ylivuotoja eläintautien puolelta.

Tapahtumaa voi verrata kotipuutarhurin taisteluun rikkaruohoja vastaan. Kun maata muokkaa siinä toivossa, että se tuottaisi entistä enemmän satoa, lähistöllä on aina myös jokin rikkakasvi, joka hyötyy muuttuneista olosuhteista. Samalla tavalla muuttaessaan elintapojaan ja -ympäristöään ihminen tulee altistaneeksi itsensä uusille mikrobeille, joista osa on yleensä taudinaiheuttajia.

Hyvä esimerkki tällaisesta seuraussuhteesta on nipah-viruksen ilmestyminen. Vuonna 1999 suurilla malesialaisilla sikatiloilla alettiin istuttaa tarhojen ympärille mangopuita. Niiden hedelmät houkuttelivat lepakoita, joiden kantama virus siirtyi sikoihin ulosteiden välityksellä. Sioista virus taas siirtyi ihmisiin.

Samankaltainen tapahtuma koettiin Madagaskarin itäpuolella sijaitsevassa Réunionissa. Saaressa puhkesi vuonna 2005 chikungunya-epidemia, joka levisi nopeasti väestössä. Viruksen aiheuttamaan kuumetautiin sairastui yli 266?000 saarelaista. Kuolleiden määrä oli hieman yllättäen ”vain” 250. Uhriluvun odotettiin kasvavan suuremmaksi, sillä tautiin ei ole tehokasta hoitoa. Epidemia sai jatkoa Intiassa, jossa todettiin yli kaksi miljoonaa sairaustapausta. Eurooppakaan ei säästynyt chikungunyalta: sitä esiintyi vuonna 2007 Pohjois-Italiassa. Chikungunyan aiheuttava virus löydettiin Afrikasta jo vuonna 1952. Taudin ei uskottu leviävän päiväntasaajan seudulta, sillä sen kantajana toimii tropiikissa elävä keltakuumehyttynen. Ilmeisesti virus muuntui vuonna 2005 sellaiseksi, että se voi käyttää isäntänään myös viileämpien seutujen tiikerihyttystä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: