nb_u02 child mortality

Lapsikuolleisuus vähenee

Tekniikan ja lääketieteen kehitys on johtanut siihen, että lapsikuolleisuus alle 5-vuotiaiden keskuudessa on vähentynyt noin 50 prosenttia sitten vuoden 1990.

torstai 8. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Puhtaan juomaveden puute, kehkokuume, malaria, ripuli ja äidiltä saatu hiv-tartunta uhkaavat erityisesti alle 5-vuotiaita lapsia Afrikassa.

Hoitomenetelmien kehittyminen ja äidiltä lapselle siirtyvien hiv-tartuntojen ehkäiseminen, uusi tekniikka ja valistustyö ovat 20 vuodessa melkein puolittaneet lapsikuolleisuuden.

Vuonna 2013 kriittisistä vuosista selvisi hengissä 200 000 alle 5-vuotiasta lasta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lapsikuolleisuus alas

Kehityksen kääntyminen on ilmeisesti YK:n vuosituhannen vaihteessa asettamien tavoitteiden tulosta. Kaikkiaan 189 maata sitoutui tavoitteisiin vuonna 2000.

YK:n tavoitteena oli vähentää köyhyyttä ja parantaa elinoloja maailman köyhimmissä maissa. Erityisesti haluttiin pyrkiä siihen, että lapsikuolleisuus saadaan vähenemään vuoteen 2015 mennessä.

Valtava haaste

Vaikka nyt voidaankin sanoa, että asetettu tavoite on saavutettu, maailmassa riittää silti yllin kyllin haasteita. Yli kuusi miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee yhä joka vuosi.

Suurin osa näistä kuolemista olisi paremmissa olosuhteissa voitu helposti välttää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: