nb_u45 fluvacc

Influenssarokote kastroidusta viruksesta

Yhä useampi välttää talvisen yskän, nuhan, kuumeen ja kurkkukivun hankkimalla influenssarokotteen. Rokote valmistetaan viljellystä ja vaarattomaksi tehdystä viruksesta.

torstai 6. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Joka vuosi – yhdeksän kuukautta ennen influenssakauden alkua – maailman terveysjärjestö WHO tutkii, mitkä neljä influenssaviruksen muotoa todennäköisimmin leviävät maapallon väestöön sinä vuonna.

Päätöksen perusteella näistä neljästä viruksesta kehitetään rokotteet, joiden valmistaminen kestää jopa kuusi kuukautta. Valtaosa kaikista influenssarokotteista nimittäin tuotetaan viljelemällä viruksia.

Influenssavirus kasvaa munassa

Wired-tiedelehden mukaan suurin osa lääkevalmistajista viljelee viruksia hedelmöitetyissä kananmunissa.

Virusta ruiskutetaan kananmunan sisään kuoren ja ruskuaiskalvon väliin, jossa se saa lisääntyä. Virukset erotetaan lopuksi kananmunan proteiineista linkoamalla.

Kun viruksia on saatu tuotettua suuria määriä, joukkoon lisätään formaldehydiä. Se aiheuttaa viruksen proteiineissa oikosulun, minkä jälkeen virus ei enää pysty sairastuttamaan ketään.

Liuotin paloittelee virukset

Koska virusta on monistettu kananmunassa, se on rakentanut vaippansa kananmunan lipidikalvosta. Siksi se voi sisältää myös kananmunan proteiineja ja perimää.

Rokotekoktailiin lisätäänkin seuraavasti liuotinta, joka vetää lipidit eli rasvat puoleensa. Jäljelle jää suojattomia viruksen katkelmia. Tämä pienentää sivuvaikutusten riskiä.

Liivatetta rokotteeseen

Lopuksi rokotteeseen lisätään liivatetta, joka helpottaa säilyttämistä, ja säilöntäainetta, joka estää bakteerien ja sienten kasvun rokotteessa.

Tämän jälkeen rokotteet alkavat olla valmiita toimitettavaksi maailmalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: