HPV

HPV-rokote lyö 90 prosenttia papilloomaviruksista

10 vuoden ja yli 187 miljoonan annoksen jälkeen HPV-rokote on saanut yliotteen papilloomaviruksesta ja vähentänyt kohdunkaulan syöpiä 50 prosentilla. Tutkijat ennustavat, että viruksen aiheuttamat syövät on selätetty 40 vuoden kuluttua.

torstai 1. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

HPV-rokotteen hyödyt on asetettu kyseenalaisiksi mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Nyt rokotusohjelmasta tehty laaja tutkimus osoitti kuitenkin selvästi rokotteen hyödyllisyyden:

HPV-rokote on vähentänyt ihmisen papilloomavirustartuntoja jopa 90 prosenttia maissa, joissa rokotusohjelma kattaa suuren osan väestöstä.

Lisäksi rokote on vähentänyt papilloomaviruksesta johtuvia kohdunkaulan solumuutoksia 45 prosenttia ja syövän esiasteita 90 prosenttia.

Kohdunkaulasyövät vähenivät 50 prosenttia

Rokote valmistui 29. elokuuta 2006. Sen jälkeen yli 187 miljoonaa ihmistä 130 eri maassa on saanut rokotteen. Rokotteen on määrä antaa suoja seksuaalisessa kanssakäymisessä leviävää ihmisen papilloomavirusta (HPV) vastaan.

Virus on hyvin yleinen, ja puolet ihmisistä saa sen elämänsä aikana.

Maailmanlaajuisesti viisi prosenttia syöpätapauksista johtuu viruksista. Jo kymmenessä vuodessa rokote on kuitenkin vähentänyt kohdunkaulan syöpädiagnooseja 50 prosentilla. Miehillä rokote antaa 90-prosenttisen suojan kaikkia papilloomaviruksiin liitettäviä syöpiä vastaan.

Uusi hoito auttaa tartunnan saaneita

Rokotteen kehittäneen tutkimusryhmän jäsen ja Australiassa toimivan Translational-tutkimuslaitoksen johtaja professori Frazer sanoi Brisbane Times -lehdelle, että rokote voi hävittää kaikki papilloomavirukseen liittyvät syövät 40 vuoden kuluessa.

Näihin syöpiin kuuluvat muun muassa kohdunkaulan syöpä ja kaulasyöpä.

Professori Frazer haluaa seuraavaksi keskittyä kehittämään uutta hoitoa niille miehille ja naisille, jota ovat jo saaneet papilloomavirustartunnan, jotta he pääsisivät viruksesta eroon ennen kuin heille kehittyy syöpä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: