nb_u38_ebola

Tutkijat: Ilmateitse leviävä Ebola on epätodennäköinen

Ebolaan sairastuneiden ja kuolleiden määrä on tämänhetkisen epidemian aikana jo nyt suurempi kuin vuosina 1976–2014 yhteensä. Tutkijat keskustelevat siitä, voiko virus muuttua ilmateitse tarttuvaksi.

torstai 18. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Tämän vuoden alkuun mennessä Ebola-verenvuotokuumetapauksia oli rekisteröity taudin tunnistamisesta vuodesta 1974 alkaen yhteensä 2 285.

Maaliskuussa Länsi-Afrikassa alkaneen epidemian aikana tautiin on jo nyt sairastunut yli kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin 40 viime vuoden aikana yhteensä. Torstaina WHO:n julkistaman luvun mukaan kuolleita on 2 622 ja tartunnan saaneita 5 335. Lisäksi on muistettava, että parhaillaan leviävä virus on vaarallisin Ebola-viruslaji eli niin kutsuttu Ebola-zaire (EBOV), joka on aiemmissa tapauksissa tappanut 78 prosenttia tartunnan saaneista.

Tähän asti laajin Ebola-epidemia koettiin vuonna 1976, jolloin 603 ihmistä kuoli.

Ebola-tapausten määrä maaliskuusta syyskuuhun 2014 on suurempi kuin vuosina 1976–2104 yhteensä.

Mutaatio voisi olla katastrofi

Ebola-virus tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan. Jos virus muuntuisi niin, että se voisi tarttua ilmateitse, tartunnan saaneiden lukumäärään voitaisiin helposti joutua lisäämään monta nollaa perään.

Ebola-viruksen muuntumisen mahdollisuuden nosti äskettäin esiin yhdysvaltalainen tartuntatautien asiantuntija Michael Osterholm Minnesotan yliopistosta.

Ilmateitse kulkeutuva virus voi olla myös vaaraton

Toiset asiantuntijat ovat jo ehtineet ampua alas Osterholmin The New York Times -lehdessä esittelemän kauhuskenaarion.

Vaikka virukset muuntuvatkin hyvin usein, Ebola-viruksen tartuntatavan muuttumiseen tarvitaan aivan erityiset – ja varsin epätodennäköiset – olosuhteet.

Tartuntatautilääkäri Amesh Adalja Pittsburghin yliopistosta toteaa lisäksi, että viruksen muuntuminen ilmateitse tarttuvaksi todennäköisesti aiheuttaisi myös muita muutoksia, jotka saattaisivat vähentää viruksen vaarallisuutta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: