nb_u45 ebola dogs

Ihmisen parhaaseen ystävään voi iskeä Ebola

Julkisuuteen on noussut kaksi tapausta, jotka ovat herättäneet huolen Ebola-viruksen tarttumisesta lemmikkeihin, etenkin koiriin. Virus voi tiettävästi tarttua koiraan, mutta se ei saa oireita. Ei tiedetä, voiko koira tartuttaa virusta.

torstai 6. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kun espanjalainen sairaanhoitaja Teresa Romero Ramos lokakuussa joutui sairaalaan Ebola-oireiden vuoksi, viranomaiset lopettivat varmuuden vuoksi hänen koiransa.

Samoihin aikoihin Yhdysvalloissa viranomaiset laittoivat Ebolaan sairastuneen Nina Phamin koiran karanteeniin, koska sen epäiltiin kantavan virusta.

Ebola tarttuu myös koiraan

Ebola iskee etenkin ihmisiin ja muihin kädellisiin. Virustartunnan lähteeksi arvellaan lepakoita, mutta myös antiloopit, simpanssit, gorillat ja muut apinat voivat kantaa virusta.

Ja tietysti koirat. Gabonissa vuosina 2001–2002 Ebola-epidemian aikana havaittiin, että koirista noin 30 prosenttia kantoi virusta alueilla, joilta löytyi Ebolaan kuolleiden eläinten raatoja.

Toisaalta tutkimuksissa on todettu, että tartunnan saaneille koirille ei ilmaannu kuumetta ja pahoinvointia, kuten ihmisille.

Ebola ei leviä koirien kautta

On myös aiempia viitteitä siitä, etteivät koirat normaalioloissa levitä virusta ihmisiin ja muihin eläimiin.

Noin 75 prosenttia ihmiseen tarttuvista taudeista voi myös siirtyä selkärankaisiin eläimiin tai olla peräisin niistä. Tällaisia tauteja kutsutaan zoonooseiksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: