nb_u43 ebola chimpanzee

Ebola kuriin simpanssin viruksella

Lähiviikkoina Liberiassa aiotaan kokeilla Ebolaan sairastuneiden hoitamista seerumilla. Eri puolilla maailmaa kehitetään kiivaasti tautiin myös rokotetta niinkin erikoisesta aineksesta kuin apinan viruksesta.

torstai 23. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Veri, tupakka ja simpanssin virus. Muun muassa näitä tutkijat eri puolilla maailmaa käyttävät apunaan sorvatessaan tehokasta rokotetta ebolaan.

Maailman terveysjärjestö WHO odottaa pääsevänsä jo muutaman viikon kuluessa testaamaan Ebola-seerumia Liberiassa, jossa on todettu eniten tartuntoja, virallisten tietojen mukaan 4 665 kappaletta.

Seerumi perustuu taudista hengissä selvinneiden verestä kerättyihin vasta-aineisiin.

Vasta-aineet kampittavat Ebola-viruksen

WHO etsii parhaillaan Liberiasta, Sierra Leonesta ja Guineasta yhteistyökumppaneita, joiden tehtävänä on järjestää tuoreiden verinäytteiden kerääminen taudista toipuneilta.

Seerumi tepsii siksi, että vasta-aineet, jotka ovat proteiineja, sitoutuvat Ebola-virukseen ja estävät sitä tunkeutumasta uhrin soluihin.

Ebola-rokote valmis tammikuussa

Verenvuotokuumeen leviämisen estämiseksi tarvitaan seerumin lisäksi rokote. Sitä voitaisiin antaa riskialueille eläville ihmisille, jotka eivät vielä ole saaneet tartuntaa.

Monien rokotetutkimusten aikataulua on nyt nopeutettu, ja WHO uskoo, että kahta mahdollista rokotetta voidaan alkaa testata Länsi-Afrikassa jo tammikuun alussa.

Simpanssin virus nujertaa Ebolan

Yksi pisimmällä olevista rokotteista on Okairos AG, johon on käytetty muunnettua simpanssin nuhakuumevirusta ja Ebola-viruksen proteiinia.

Okairos AG:n kannoille kirii VSV-EBOV, joka on Kanadan viranomaisten kehittämä ja jota on testattu vapaaehtoisilla muun muassa Saksassa.

Myös kanadalainen lääkeyritys Tekmira, tanskalainen Bavarian Nordic ja yhdysvaltalainen MAPP lupailevat suuria määrä rokotetta muutamassa kuukaudessa.

Tupakassa kasvaa ihmelääkettä

MAPP on kehittänyt ZMapp-lääkkeen, jota annettiin elokuussa yhdysvaltalaisille avustustyöntekijöille Kent Brantlylle ja Nancy Writebolille hyvin tuloksin.

ZMapp on valmistettu viljelemällä proteiineja, jotka herättävät immuunijärjestelmän ja estävät virusta kopioimasta itseään potilaan soluissa.

Proteiineja viljellään tupakkakasvissa, minkä vuoksi niiden tuottaminen on hidasta. MAPP ilmoittaa kuitenkin parannelleensa kasvatusprosessia niin, että lääkettä voidaan tuottaa enemmän.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: