nb_u40 dallas

Ebola: Koko kaupunki jännittää Yhdysvalloissa

Tällä viikolla vahvistettiin ensimmäinen Ebola-tapaus Dallasissa Yhdysvalloissa. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että epidemian vaara länsimaissa on kuitenkin pieni.

torstai 2. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Hengenvaarallinen Ebola-virus leviää edelleen Länsi-Afrikassa, ja noin puolet tartunnan saaneista kuolevat.

Yhdysvaltojen ensimmäisen Ebola-tapauksen vahvistuminen tällä viikolla aiheutti siksi suurta huolta Dallasissa Texasissa, jossa muun muassa monet vanhemmat ovat pitäneet lapsensa poissa koulusta.

Taudin hallitsemattoman leviämisen riski on Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) mukaan länsimaissa kuitenkin erittäin pieni kehittyneen terveydenhoitojärjestelmän ansiosta.

Veri, sylki ja oksennus levittävät tartuntaa

Ebola-virus ei tartu ilman välityksellä kuten influenssavirus, ja lisäksi tauti tarttuu vasta, kun potilaan oireet alkavat. Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen henkilön tai siihen kuolleen henkilön ruumiinnesteisiin – vereen, hikeen, sylkeen, virtsaan tai oksennukseen.

Jos tartunta kuitenkin tapahtuu, ensiksi on tärkeää saada oikea diagnoosi. Ebolan ensioireet muistuttavat vilustumisoireita, joten viranomaisten pitää olla tarkkoja, kun matkustajat poistuvat Ebola-alueilta.

Yhdysvaltalaispotilas saapui lentokoneella Liberiasta Brysselin kautta Yhdysvaltoihin 20. syyskuuta ja sairastui 24. syyskuuta. Hän pääsi kuitenkin sairaalahoitoon ja eristykseen vasta 28. syyskuuta.

Ebolaa sairastavia potilaita siirretään usein eristyskammiossa, jotta tartuntavaara olisi mahdollisimman pieni.

Eristys on tärkeää

Potilas tulee pitää eristyksissä niin kauan, että diagnoosi on saatu vahvistettua. Hoitohenkilökunnan tulee suojata itsensä suojapuvuilla ja käsineillä, ja kaikki välineet pitää sterilisoida huolellisesti.

Jos henkilöllä todetaan Ebota-tartunta, on tärkeää etsiä kaikki potilaan kanssa tekemisissä olleet ihmiset, ja heidät tulee tutkia ja ottaa tarkkailuun sekä mahdollisesti eristää. Dallasissa Ebola-potilas oli ennen diagnoosiaan tavannut muun muassa koululaisia, jotka nyt ovat tarkkailussa.

Kaikki Ebolaa sairastavat pidetään sairaalahoidossa siihen asti, kun on täysin varmaa, että he eivät enää tartuta tautia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: