nb_u41 ebolatest

Ebola huijaa verikokeessa

Kun potilaalle tehdään Ebola-testi, tarkoissa verianalyyseissä etsitään dna:ta ja vasta-aineita. Ebola-viruksella on kuitenkin keinonsa, joilla se voi pysyä piilossa ensimmäisinä kriittisinä vuorokausina.

torstai 9. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Liberialainen Thomas Eric Duncan, jonka Ebola-tartunta diagnosoitiin Texasissa Yhdysvalloissa, kuoli tämän viikon alussa.

Viranomaiset ovat määränneet tarkkailuun ne noin 50 henkilöä, joiden kanssa Duncan mahdollisesti on ollut tekemisissä.

Lääkärit eivät kovin hanakasti ota verikokeita, ennen kuin sairaudesta on selviä oireita.

Ebola-virus on nimittäin vaikea havaittava siitäkin huolimatta, että sairauden alkuvaiheen diagnoosiin on olemassa kaksi yleisesti hyväksyttyä menetelmää.

Etsitään jälkiä dna:sta

Tehokkain testi on niin kutsuttu PCR-koe, jossa etsitään Ebola-viruksen vereen jättämiä geneettisiä merkkejä.

Erittäin pienikin jälki Ebola-viruksesta riittää, sillä koeputkessa olevat kemialliset aineet monistavat viruksen dna:ta niin paljon, että se erottuu näytteestä.

Positiivinen PCR-koe on 100-prosenttisen varma. Ongelmana on se, että kolmen ensimmäisen päivän ajan potilaan näyte voi olla negatiivinen, vaikka hän tosiasiassa olisikin saanut tartunnan ja hänellä olisi jo taudin oireita.

Oireet muistuttavat flunssaa

Diagnosointia vaikeuttaa se, että Ebolan varhaiset oireet, kuume ja pahoinvointi, sopivat myös malariaan, lavantautiin ja tavalliseen flunssaan.

Toisella testillä etsitään verestä vasta-aineita, joita potilaan oma elimistö tuottaa viruksen voittamiseksi. Ikävä kyllä testin tulos on taudin alkuvaiheessa epävarma vieläkin pidempään kuin PCR-testin tulos.

Koska Ebola-testit ovat taudin varhaisvaiheessa näinkin epäluotettavia, viranomaiset eivät ryhdy tekemään heti laajoja testauksia vaan asettavat mahdollisen tartunnan saaneet henkilöt mieluummin eristykseen ja tarkkailuun.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: