Mosquito 16/2014

Muuntogeeniset hyttyset taisteluun denguekuumetta vastaan

Brasiliassa päästetään viikoittain luontoon puoli miljoonaa muuntogeenistä hyttystä. Niiden tehtävänä on pariutua tavallisten naaraiden kanssa, jotta jälkeläiset jäävät syntymättä. Tavoitteena on hävittää hyttysten levittämä denguekuume.

keskiviikko 8. lokakuuta 2014 teksti Malene Breusch Hansen

Denguekuume tapaa 25 000 joka vuosi

Joka vuosi 100 miljoonaa ihmistä saa denguekuumetartunnan, ja 25 000 heistä menehtyy tautiin.

Denguekuumetta levittää Aedes aegypti -lajin hyttynen. Toisin kuin malariahyttynen, joka yleensä pistää uhriaan öisin, Aedes aegypti on päiväaktiivinen laji. Siksi sen tartuttavia pistoja vastaan on paljon vaikeampi suojautua.

Hyttysiä vastaan taistellaan... hyttysillä

Brittiläinen biotekniikan yhtiö Oxitec on ottanut perinteisten hyttysverkkojen ja hyönteismyrkkyjen sijasta käyttöön aivan uuden aseen taistelussa virusta vastaan: denguehyttysiä tuhotaan hyttysillä.

Brittitutkijat ovat luoneet muuntogeenisen hyttysen, jonka perintöainekseen sisältyy seuraavan sukupolven tuhoava koodi. Kun tällainen koirashyttynen päästetään luontoon ja se pariutuu tavallisen naaraan kanssa, sen hedelmöittämistä munista kehittyvät toukat eivät koteloidu eivätkä ne siten myöskään muutu lentämään ja pistämään pystyviksi aikuisiksi.

Kun denguevirusta levittävät hyttyset tuhotaan, väestöä eivät enää uhkaa denguekuumetartunnat.

82% hyttysistä kuoli kokeessa

Menetelmää on kokeiltu luonnossa. Ensimmäisen kerran muuntogeenisiä hyttysiä vapautettiin luontoon Caymansaarilla vuonna 2010. Tuolloin 82 prosenttia koealueen hyttysistä kuoli. Katso tästä video ensimmäisten koehyttysten vapauttamisesta:

Sittemmin muuntogeenisten hyttysten tehoa on kokeiltu myös kolmessa eri paikassa Brasiliassa. Alueiden hyttyskannasta tuhoutui 79–96 prosenttia. Yksi näistä kokeiluista on yhä meneillään, ja uusia on suunnitteilla.

Seuraava vastustaja: malaria

Jos dengueviruksen hävittäminen näyttää onnistuvan, Oxitec-yhtiö toivoo voivansa laajentaa hyttysaseen käyttöä toiseenkin hyttysten levittämään tautiin – malariaan. Se tappaa 40 kertaa niin paljon ihmisiä kuin denguekuume. Malaria vaatii nimittäin vuosittain noin miljoonan ihmisen hengen.

Lue lisää muuntogeenisistä hyttysistä ja brasilialaisesta hyttystehtaasta, jossa niitä tuotetaan kuin liukuhihnalla, Tieteen Kuvalehden numerosta 16/2014. Artikkelissa kerrotaan muun muassa, miten muunnellut hyttyset estävät seuraavan sukupolven synnyn ja millaisia onnistuneita koetuloksia niillä on saatu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: