astmapilleri

Uudella astmapillerillä on saatu lupaavia tuloksia

Uusi astman ja hengenahdistuksen hoitoon tarkoitettu pilleri vähentää oireita ja jopa korjaa hengitysteiden vaurioita. Lääkkeen uskotaan tulevan markkinoille kolmen vuoden kuluessa.

keskiviikko 10. elokuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Kreikan kielestä juontuva sana astma tarkoittaa hengenahdistusta. Ja juuri niin astma ilmeneekin, sillä tulehdusta muistuttava tila hengitysteissä vaikeuttaa hengitystä ja aiheuttaa yskää.

Isossa-Britanniassa kehitetty uusi pilleri saa kuitenkin tutkijat hengittämään luottavaisesti ja syvään.

Pilleri on juuri läpäissyt kolmannen neljästä kliinisestä kokeesta varsin lupaavin tuloksin.

Hengitys helpottui heti

Tuoreimmassa kokeessa noin 30 henkilöä, jotka kärsivät keskivaikeasta tai vaikeasta astmasta, nauttivat Fevipiprant-valmistetta kaksi kertaa vuorokaudessa 12 viikon ajan.

80 prosentilla koehenkilöistä keuhkokudoksen tulehdustila lieveni, ja henkilöt kokivat, että heidän hengityksensä helpottui selvästi.

Brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkijat vastasivat koehenkilöiden testauksesta. Koehenkilöille tehtiin muun muassa hengitystesti ja heiltä otettiin kudosnäytteitä.

Tulehdus väheni

Tutkimuksessa perehdyttiin myös koehenkilöiden ilmatiehyiden tulehduksiin mittaamalla astmapotilailla yleisten eosinofiilisten valkosolujen määrää.

Normaalisti astmasta kärsivillä ihmisillä näiden valkosolujen osuus on noin viisi prosenttia, kun terveillä niiden osuus on alle prosentin luokkaa.

Lehdistötiedotteessa tutkijat kirjoittavat, että lääke alensi eosinofiilisten valkosolujen määrää 12 viikossa keskimäärin 5,4 prosentista 1,1 prosenttiin.

Ei vielä markkinoilla

Chris Brightling, joka on yksi Leicesterin yliopiston tutkijoista, totesi The Guardian -lehdelle, että lääkkeen tulo markkinoille kestää vielä hetken, mutta hän toivoo, että se on valmis kolmen vuoden kuluessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: