© Oneinchpunch, Shutterstock

Alzheimerin taudin syy selviämässä

Tutkijat uskovat löytäneensä taudin aiheuttavat entsyymit

tiistai 1. syyskuuta 2009

Alzheimerin tauti on kuolemaan johtava aivosairaus, joka aiheuttaa mm. aivosolujen rappeutumista ja sitä kautta normaalin henkisen ja fyysisen suorituskyvyn menetyksen. 

Tautiin on etsitty lääkettä vuosikymmeniä. Nyt vaikuttaa siltä, että myös tuloksia alkaa olla näkyvissä. 

Taudin oletetaan syntyvän beeta-amyloidi-nimisen proteiinin kasautumisesta aivojen hermosoluihin, jolloin hermosolut rappeutuvat. 

Beetaamyloidi puolestaan syntyy toisesta proteiinista, ns. APP:sta eli amyloidin esiasteesta, kun kaksi entsyymiä, ns. beeta- ja gammasekretaasi, ”leikkaavat” beeta-amyloidin irti APP:sta. Tutkijat uskovat nyt löytäneensä nämä entsyymit. 

Jos keksitään tapa estää niiden toiminta, on hyvät mahdollisuudet kehittää lääke, joka hidastaa Alzheimerin taudin kehitystä tai jopa estää sen kokonaan. 

Yhdysvaltalaisten Martin Citronin ja Robert Vassarin johtama molekyylibiologian tutkijaryhmä on löytänyt ns. BACE-entsyymin, jonka he uskovat olevan beetasekretaasin. 

Ryhmän tutkimusten mukaan salpaamalla BACE-entsyymi voidaan ratkaisevasti vähentää beeta-amyloidin muodostumista. 

Ainakin kaksi muutakin tutkijaryhmää on ilmoittanut löytäneensä beetasekretaasientsyymin. 

Harvardin yliopiston neurobiologian tutkija Dennis Selkoe uskoo puolestaan, että jokin aika sitten löydetyt preseniliini 1 ja 2 -proteiinit ovat gammasekretaasientsyymejä. 

Vaikka entsyymien toimintamekanismia ei vielä täysin tunneta, ainakin kahden lääkevalmistajan suunnitelmissa on lääke, jonka vaikutus perustuu nyt löydettyjen beeta- ja gammasekretaasin toiminnan estämiseen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: