siittiö sperma

Hiv voidaan poistaa spermasta

Uudella menetelmällä siemenneste pystytään pesemään puhtaaksi hi-viruksesta.

torstai 11. kesäkuuta 2015 teksti Anne Lykke ja Marc Prosser

Uusi tekniikka poistaa hi-viruksen spermasta

Vaikka mies saisi hiv-tartunnan, hän voi silti saada terveitä lapsia. Uudella menetelmällä sperma voidaan puhdistaa niin, ettei hi-virus kulkeudu lapseen.

Näin hiv katoaa siemennesteestä

  1. Sperman linkoaminen: Isopyknisella sentrifugoinnilla siemennesteestä voidaan erottaa tiheydeltään erilaiset aineet, jolloin siittiöt erkanevat muusta nesteestä.

  2. Siittiöiden pesu: Siittiöt siirretäään Hams F10 -nimellä tunnettuun ravintonesteeseen. Tavoitteena on poistaa siittiöiden joukosta kaikki muut solut, jotka voivat sisältää hi-viruksia. Siittiöissä ei ole elinkelpoisia hi-viruksia.

  3. Siittiöiden jakaminen kahtia: Toinen osa testataan hi-viruksen varalta, ja jos se osoittautuu puhtaaksi, toinen osa käytetään koeputki- tai keinohedelmöitykseen.

Hiv hävisi useimmissa kokeissa

Menetelmä on tehokas mutta ei sataprosenttisen varma. Hi-virusta saattaa puhdistuksenkin jälkeen esiintyä pieninä määrinä eli alle 10 viruspartikkelia millilitrassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimus osoittaa, että puhdistuksen jälkeenkin hi-virusta esiintyi 1?279 näytteestä 70:ssä.

Kun menetelmää käytettiin, yksikään nainen eikä alkunsa saanut lapsi ei kuitenkaan saanut hiv-tartuntaa.

Kaksi miestä parantui hiv-tartunnasta itsekseen

Hi-viruksen torjunnassa on otettu muitakin edistysaskeleita. Hiljattain on havaittu, että jotkut hiv-tartunnan saaneet parantuvat itsestään. Lue lisää täältä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: