hammaslanka

Outo huhu leviää: Eikö hammaslankaa tarvitakaan?

Ryhmä toimittajia on kahlannut läpi tutkimukset hammaslangan vaikutuksista. Heidän päätelmänsä: ei näytä olevan vaikutusta.

torstai 4. elokuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Jos käytät hammaslankaa muutaman kerran päivässä, vähennät reikiintymistä. Näin neuvovat hammaslääkärit eri puolilla maailmaa.

Nyt näyttää siltä, että hammaslääkärien ammattikunta on väärässä.

Laaja tutkimus, jonka on tehnyt yhdysvaltalainen uutistoimisto Associated Press, osoittaa nimittäin, että koskaan ei ole tehty tutkimusta, joka osoittaisi hammaslangan käytön hyödyllisyyden.

Todisteet puuttuvat

AP:n toimittajat kävivät läpi viimeisten 10 vuoden ajalta 25 tutkimushanketta, joissa selvitettiin, mitä eroa on vain hampaiden harjauksella tai sekä harjauksella että hammaslangan käytöllä.

Heidän löytämänsä todisteet hammaslangan käytön hyödyistä olivat joko erittäin heikkoja ja epäluotettavia tai niillä vaikutti olevan erityinen tutkimuksen tuloksista riippumaton syy edistää hammaslangan käyttöä.

Toimittajat kääntyivätkin viime vuonna Yhdysvaltojen terveysviranomaisten puoleen ja pyysivät selvitystä siitä, mihin tutkimukseen he perustavat suosituksensa hammaslangan käyttöä.

Suositus poistettiin

Kun viranomaiset tänä vuonna julkistivat terveyssuosituksensa, maininta hammaslangan käytöstä oli poistettu. Se oli sisältynyt suositukseen vuodesta 1979. Todisteet hammaslankauksen hyödyistä olivat liian puutteelliset.

Huolimatta jättimäisistä tutkimukseen uhratuista summista hammaslangantuottajienkaan ei ole vielä onnistunut hankkia todisteita tuotteensa vaikutuksesta.

Siksi ei kannatakaan huolestua, jos hampaiden lankaus välillä unohtuu. Niin pitkään, kun hampaat muuten harjataan säännöllisesti joka päivä, ei pitäisi olla suurta syytä huoleen. Ja jos käteen osuu hammaslanka, niin ihan hyvä, ei siitä haittaakaan ole.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: