Botox

Miten Botox-ruiske toimii?

Ryppyjen silottaminen Botoxilla tuntuu yleistyvän. Mikä aine se on ja miten toimii? Vai toimiiko se?

maanantai 28. tammikuuta 2013

Botox eli botuliinitoksiini on yksi myrkyllisimmistä tunnetuista aineista. Periaatteessa koko maailman väestö saataisiin hengiltä 500 grammalla botuliinitoksiinia. Sitä tuottaa Clostridium botulinum -niminen bakteeri. Botuliinitoksiini on niin sanottu hermomyrkky, eli se estää lihasten ja hermojen välisen viestinnän. Botuliinitoksiinimyrkytyksen saaneen ihmisen keuhkojen ja sydämen toiminta lakkaa.

Kasvolihakset lamaantuvat

Ryppyjen silottamisessa botuliinitoksiinilla lamautetaan ihoa kurtistavien lihasten toiminta. Tällaisia pikku lihaksia on varsinkin otsassa ja silmien ympäristössä. Kun lihaksiin ruiskutetaan pieniä määriä hermomyrkkyä, lihakset veltostuvat ja rypyt siliävät. Annokset ovat niin pieniä, että myrkkyä ei kulkeudu kasvoista muualle elimistöön.

Rypyt palaavat takaisin

Botuliinitoksiinikäsittelyn jälkeen ihminen ei pysty rypistämään otsaansa tai kulmakarvojen välissä olevaa pystyryppyä, vaikka haluaisikin. Myrkyn vaikutus kestää yleensä 3–4 kuukautta. Ihon rypyt voivat johtua myös kuivumisesta ja esimerkiksi tupakoinnista. Sellaisiin ryppyihin hermomyrkkykäsittely ei tehoa.

Hermomyrkky rentouttaa lihakset

Botox eli botuliinitoksiini lamauttaa pienet kasvolihakset niin, että ne eivät pysty vetämään ihoa ryppyyn.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: