Sotilas peniksen siirto

Sodassa vammautuneille sotilaille siirretään uusi penis

Alavatsaan vammoja saaneilla sotilailla on nykyisin toiveita saada uusi penis kuolleelta luovuttajalta.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Pommit eivät silvo vain käsiä ja jalkoja. Vuosina 2001–2013 peräti 1 367 yhdysvaltalaiselta mieheltä on tuhoutunut asepalveluksessa koko penis, kivekset tai osa niistä. Monille heistä tämä on merkinnyt suurempaa elämänlaadun romahtamista kuin muut sotavammat.

Tästä syystä Baltimoressa kolme Johns Hopkins -yliopiston lääkäriä on alkanut suunnitella sotilaille peniksen siirtoja. Siirrettävät elimet saadaan kuolleilta luovuttajilta ja niiden on oltava täysin toimintakuntoisia.

Peniksen pitää toimia seksissä

Ensimmäinen sotilas, jolle kokeellinen siirto tehdään, sai pahoja vammoja muun muassa penikseensä Afganistanissa sattuneessa pommi-iskussa.

Ennen siirtoa lääkärit vielä hiovat siirtotekniikan yksityiskohtia. Jotta sotilaalle on mahdollisimman paljon iloa uudesta elimestään, siinä on oltava tuntoaisti ja toimiva virtsaputki, ja ajan mittaan sillä on voitava myös harrastaa seksiä.

Peniksen siirrossa on kolme vaihetta

Kyseessä on ensimmäinen peniksen siirto Yhdysvalloissa, ja lääkärit toivovat voivansa ryhtyä siirtoon jo vuoden, ehkäpä jo muutaman kuukauden kuluessa.

Jos siirto sujuu hyvin, uuden peniksen verenkierto toimii normaalisti ja sillä voi myös virtsata. Kuva: Shutterstock.

Siirrossa on kolme vaihetta:

  1. Luovutus:

  2. Kiinnitys:

  3. Kuntoutuminen:

Sodan aiheuttamista penis- ja kivesvammoista ei juuri puhuta. Haavoittuneet sotilaat välttelevät niistä puhumista ja usein pyrkivät salaamaan vammansa.

Jo yksi onnistunut peniksen siirto

Tämäntyyppiset siirtoleikkaukset eivät ole yleisiä eivätkä helppoja. Toistaiseksi lääketieteellisissä aikakauslehdissä on esitelty vain kaksi leikkausta. Vuonna 2006 Kiinassa tehty operaatio epäonnistui, mutta Etelä-Afrikassa vuonna 2014 siirto sujui hyvin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: