Kylmä kuollut

Kirurgi tappaa potilaansa pelastaakseen tämän hengen

Yhdysvaltalainen kirurgi jäähdyttää potilaansa kuoliaaksi, ennen kuin ottaa veitsen esiin pelastaakseen heidän henkensä. Oudolta kuulostava leikkaus on järkevä, sillä se säästää potilaan vaikeilta aivovammoilta.

perjantai 11. joulukuuta 2015 teksti Gorm Palmgren

Nuori mies lyyhistyy maahan, kun 900 metrin sekuntivauhtia kiitävä ammus tunkeutuu hänen keskivartaloonsa. Osuma aiheuttaa pahat vammat, sillä voimakas paineaalto repii kudoksia ja mahaan syntyy viisi senttiä leveä reikä.

Verehukka on niin suurta, että mies ei voi pysyä hengissä kovin pitkään. Sairaalassa lääkäreiden ensisijainen tavoite on pysäyttää verenvuoto.

Kun potilaan sydän uhkaa pysähtyä verenhukan vuoksi, lääkärit toteavat, että he voivat pelastaa hänet vain tappamalla hänet ensin – ainakin hetkeksi.

Leikkaus kuolleena voi pelastaa hengen

Menettelytapa voi kuulostaa oudolta, mutta kuvatun kaltaisissa tilanteissa aika on ratkaiseva tekijä. Jos aivot ovat ilman tasaisen verenkierron mukanaan tuomaa happea yli viisi minuuttia, ne alkavat vaurioitua. Kymmenen minuutin kuluttua vauriot ovat jo niin laajat, että potilaasta tulee aivokuollut tai hän vaipuu pysyvästi koomaan.

Yhdysvalloissa Pittsburghin yliopistossa toimiva pitkän uran tehnyt kirurgi Samuel Tisherman on löytänyt ongelmaan ratkaisun: hän jäähdyttää potilaan niin kylmäksi, että sydän ja aivot lakkaavat toimimasta ja potilas on käytännössä kuollut.

Alhainen lämpötila suojelee tärkeitä elimiä vaurioitumasta, sillä se vaivuttaa ne horrokseen. Kun leikkaus on ohi, Tisherman lämmittää potilaan vähitellen ja palauttaa hänet henkiin.

Uusi leikkaustekniikka kiinnostaa suuresti yhdysvaltalaista Alcor-yritystä, joka säilyttää 139:a ruumista nestetyppisäiliöissä Arizonassa. Tavoitteena on palauttaa vainajat henkiin, kun löydetään hoito sairauksiin, joihin he kuolivat.

Elämä on kuoleman edellytys

Niin oudolta kuin ajatus ihmisen tilapäisestä tappamisesta tämän hengen pelastamiseksi saattaa vaikuttaakin, se on kaikkea muuta kuin mieletön.

Kun sydän normaalisti lakkaa lyömästä, aivot eivät enää saa happea. Aivosolut eivät kuitenkaan suoranaisesti kuole hapenpuutteeseen.

Hapenpuute aiheuttaa aivokudoksessa monenlaisia biokemiallisia reaktioita, jotka muun muassa saavat aivoihin kertymään myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita, kuten vapaita radikaaleja, nestettä ja aivokudosta hajottavia entsyymejä.

Vauriot ovat aivosoluille kohtalokkaita, mutta niitä syntyy vain, jos ruumis on niin lämmin, että haitalliset biokemialliset prosessit voivat käynnistyä. Kun potilas jäähdytetään kymmenenasteiseksi, hajoamisprosessi keskeytyy – ja kirurgille jää aikaa pelastaa potilas.

Leikkaus tehdään potilaalta kyselemättä

Vielä ei ole julkistettu tietoa siitä, kuinka monta potilasta Tisherman on jo leikannut – ja kuinka monta hän on onnistunut herättämään henkiin.

”Vainajien kirurgi” on saanut luvan kokeilla menetelmäänsä vain ampumisuhreihin, jotka ovat välittömässä vaarassa kuolla verenhukkaan. Koska potilaiden suostumusta leikkaukseen ei näissä tapauksissa voida pyytää, kirurgin tuloksista ei ole saatu paljoakaan tietoa.

NÄIN tapahtuu vainajan leikkaus

Lue artikkeli, niin pääset kurkistamaan leikkaussaliin, jossa uutta leikkausmenetelmää kokeillaan:

KALMOKIRURGI YHDYSVALLOISTA

Uuden kirurgisen menetelmän on kehittänyt tohtori Samuel Tisherman Pittsburghin yliopistosta Pennsylvaniasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: