Suolistobakteerit

Uloste on parempaa kuin antibiootit

Kun sairaan ihmisen ohutsuoleen viedään terveen ihmisen ulostetta, sairas paranee. Joissakin sairauksissa uloste tehoaa paremmin kuin antibiootit.

maanantai 2. marraskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Useimmille ihmiselle uloste merkitsee jotakin epämiellyttävää asiaa. Nyt tunteet on kuitenkin pantava syrjään, sillä uloste on todettu tehokkaaksi lääkkeeksi monien sairauksien hoidossa.

Tutkijaryhmä on saanut selville, että terveen ihmisen uloste saattaa joissakin tapauksissa olla antibioottihoitoa tehokkaampi menetelmä. Terve uloste voi tervehdyttää sairaan henkilön suoliston bakteerikannan.

Uloste voi pelastaa hengen

Kokeessa on muun muassa osoitettu, että ulosteensiirto on erittäin hyvä keino hoitaa potilaita, jotka kärsivät Clostridium-bakteerin aiheuttamasta veristä ripulia aiheuttavasta tulehduksesta.

Veristä ripulia on usein hoidettu antibiooteilla, mutta hoidon onnistumisprosentti on ollut vain noin 20. Ulosteensiirrolla on sen sijaan saatu jopa 85 prosenttia potilaista terveeksi.

Uloste viedään ohutsuoleen

Ulosteensiirto tehdään niin, että potilaan ohutsuoleen viedään terveen ihmisen ulostetta, joka alkaa vaikuttaa potilaan suoliston bakteerikantaan. Vaihtoehtoisesti hoito voidaan tehdä nieltävillä ulostekapseleilla.

Ulosteensiirto on suhteellisen uusi hoitomenetelmä, jonka uskotaan sairauksien parantamisen lisäksi vaikuttavan myös käyttäytymiseen.

Juuri nyt tehdään paljon tutkimuksia siitä, miten suoliston bakteerikanta vaikuttaa ihmisen terveyteen. Yksi syy kiinnostukseen on se, että suolistobakteerien tutkimus voi auttaa kehittämään uudenlaisia laihdutuskuureja. Lue lisää alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: