E-pilleri top

Hormoniehkäisy kasvattaa masennusriskiä

E-pillereiden tai muun hormonaalisen ehkäisyn käytön ja kohonneen masennus- eli depressioriskin väliltä on löydetty selvä yhteys. Sen osoittaa tanskalainen tutkimus, johon kerättiin yli miljoonan naisen terveystiedot.

torstai 6. lokakuuta 2016 teksti Nanna Vium

Naisilla, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä, kuten e- tai minipillereitä, ehkäisyrengasta tai hormonikierukkaa, on kohonnut riski sairastua masennukseen. Suhteellinen riski on sitä suurempi, mitä nuorempi nainen on.

Tämän osoittaa Kööpenhaminan yliopiston tekemä laaja rekisteritutkimus, joka julkaistiin juuri tunnustetussa tieteellisessä JAMA Psychiatry -aikakauslehdessä.

Riski kasvaa 40 prosenttia

Tutkimuksen tehneet kävivät läpi miljoonan 15-34-vuotiaan tanskalaisnaisen terveydentilan 13 vuoden ajalta selvittääkseen, mitä tapahtuu naisille, jotka alkavat käyttää hormonaalista ehkäisyä.

Lopputulos osoittaa, että 15-34-vuotiailla naisilla on yleisesti 40 prosenttia tavallista suurempi riski sairastua kliiniseen masennukseen kuusi kuukautta hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamisen jälkeen.

Keinotekoiset hormonit vaikuttavat aivoihin

Teini-ikäisillä 15-19-vuotiailla yhteys oli poikkeuksellisen selkeä. Heillä masennusriski kasvoi peräti 80 prosenttia, kun he aloittivat e-pillereiden käytön.

Øjvind Lidegaard, joka on yksi alan johtavista asiantuntijoista ja mukana tutkimusryhmässä, selittää, että hormoniehkäisyvalmisteet sisältävät joko yhtä tai kahta keinotekoista naishormonia, jotka vastaavat naisen omaa estrogeenia ja progesteronia.

Keinotekoiset sukupuolihormonit vaikuttavat samaan aivojen alueeseen kuin luonnollisetkin hormonit. Osalla naisista ne laukaisevat masennustilan. Keinotekoisten sukupuolihormonien vaikutus on selkeintä teini-ikäisillä, jotka ovat muutenkin herkkiä hormonaaliselle vaihtelulle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: