reikä hampaassa

Hampaiden reikiintyminen ehkäistään pillerillä

Hampaiden reikiintyminen voi ehkä pian olla historiaa. Tutkijat toivovat, että reikiintyminen voidaan ehkäistä yhdellä pillerillä.

maanantai 21. maaliskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Löytääkö hammaslääkäri joka kerta reikiä hampaistasi? Ei huolta – pian sinullakin on toivoa reiättömästä elämästä, sillä reikiintymistä ehkäisevän hoidon kehittäminen on nytkähtänyt eteenpäin.

Hampaisiin syntyy reikiä, kun bakteerien aineenvaihdunta tuottaa suussa sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kun arginiini-aminohappo ja urea hajoavat, suun pH-tasapaino palautuu. Sekä lapsien että aikuisten, joilla ei ole reikiä hampaissaan, on todettu hajottavan arginiinia tehokkaammin kuin henkilöiden, jotka kärsivät karieksesta.

Bakteeri ehkäisee reikiintymistä

Jo aiemmin on tiedetty, että bakteerit liittyvät arginiinin ja urean hajottamiseen, ja nyt on saatu selville, mikä bakteeri on kyseessä.

Floridan yliopiston tutkijat ovat löytäneet ennen tuntemattoman streptokokkibakteerin, jonka on todettu ehkäisevän suuta happamoivia bakteereja. Streptokokkityyppi on saanut nimen A12.

Hampaiden reikiintyminen lopetetaan pillereillä

Tutkijaryhmä on nyt kartoittanut bakteerin perimän ja toivoo, että sen avulla voitaisiin tulevaisuudessa parantaa suun hygieniaa. Bakteerista eristetään ensin kariesta ehkäisevä osa, jotta se ei aiheuttaisi sivuvaikutuksia.

Tutkijoiden tavoitteena on kehittää pilleri, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Toiveena on, että yksi ainoa lapsena nautittu pilleri auttaisi pitämään suun pH-arvon neutraalina koko elämän ajan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: