Lung transplantation

Video: Katso, miten keuhkosiirre haukkaa happea lasikuvussa

Nykyään jopa 80 prosenttia luovutetuista keuhkoista todetaan käyttökelvottomiksi. Kanadalainen lääkäri Shaf Keshavjee on kehittänyt menetelmän, jolla siirteen laatua voidaan tutkia lähes normaaliolosuhteissa.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Elintenluovuttajien keuhkoista joudutaan nykyään hylkäämään noin 80 prosenttia. Keuhkot ovat joko vaurioituneet, kun luovuttaja on kuolleessaan saanut vammoja esimerkiksi liikenneonnettomuudessa, tai lääkärit vain epäilevät, voivatko he käyttää keuhkoja siirteenä. Nyt kanadalainen lääkäri Shaf Keshavjee Toronton yliopistosta on kehittänyt uuden testausmenetelmän. Tällä "hengitystestillä" saadaan selville keuhkosiirteen kunto.

Lasikuvun painetta muutetaan Keuhkot sijoitetaan puhtaaseen lasikupuun, jonka sisälämpötila on 37 astetta, ja niihin johdetaan keinoverta. Kun ilmanpainetta muuttamalla keuhkot saadaan ikään kuin hengittämään, keinoveren happipitoisuus paljastaa, pystyvätkö keuhkot hapettamaan aitoa verta. Jos siirre ei hoida hengityskaasujen vaihtoa riittävän hyvin, sitä ei voida käyttää.

Testi puhaltaa keuhkosiirteisiin uutta puhtia Keshavjeen vuonna 2011 tekemässä kokeessa 20 potilasta sai leikkauksessa keuhkosiirteen, joka normaalioloissa olisi hylätty. Keuhkosiirteet olivat kuitenkin läpäisseet lasikuvun alla suoritetun hengitystestin. Tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia potilaista joutui leikkauksen jälkeen tilanteeseen, jossa siirre ei alkanut toimia. Samasta komplikaatiosta kärsi kuitenkin noin 30 prosenttia niistä potilaista, jotka olivat saaneet ensimmäisessä testissä normaalin käytännön mukaan hyväksytyn siirteen. Toisin sanoen uudella hengitystestillä siis saadaan lisää käyttökelpoisia siirteitä ja lisäksi sen avulla keuhkosiirteisiin voidaan puhaltaa uutta puhtia niin, että ne selviävät paremmin siirteen saavan ihmisen elimistössä. Keshavjee toivoo, että menetelmällä voidaan lisätä kipeästi kaivattujen keuhkosiirteiden määrää.

Katso video, josssa keuhkot "hengittävät" elimistön ulkopuolella.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: