verikoe

Verikoe juoruaa syövästä

Verikoe voi paljastaa tappavat taudit niiden varhaisvaiheessa. Veressä kulkee jatkuvasti miljardeja molekyylejä, jotka kertovat koko elimistössä muhivista sairauksista.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016 teksti Gorm Palmgren ja Rikke Jeppesen

Yksi lääkäreiden suurimmista huolenaiheista on se, miten syöpäkasvaimet voitaisiin havaita ennen kuin ne kasvavat isoiksi ja tappaviksi.

Uusi tutkimus osoittaa, että hyvin pienetkin kasvaimet voidaan todeta verestä kauan ennen kuin ne ovat havaittavissa muilla menetelmillä.

Verikoe paljastaa sairauden varhain

Kun veri kiertää sydämen pumppaamana jaloissa, sormissa ja sisäelimissä, sen kyytiin livahtaa monenlaisia salamatkustajia.

Jos jossain päin elimistöä puhkeaa sairaus, vereen siirtyy jo sairauden varhaisvaiheessa siitä kertovia molekyylejä tai sairaita soluja. Ne voidaan tunnistaa verikokeella.

Verikoe osoittaa syövän kehittymisen

Yleensä syöpäkasvain havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun se on kyllin iso erottumaan kuvannuskuvissa. Tällöin se koostuu jo noin 100 miljoonasta syöpäsolusta.

Hyvin pienestäkin kasvaimesta irtoaa dna:ta tai soluja verenkiertoon, ja siksi verikoe voi auttaa diagnosoimaan syövän ja aloittamaan hoidon jo aivan sen varhaisvaiheessa.

Sairauksista verenkierrossa kertovia juorukelloja kutsutaan biomarkkereiksi, ja niitä on jo löydetty hyvin monenlaisia: osa niistä kertoo syövästä, osa aivotärähdyksistä tai aivoihin syntyneistä veritulpista.

Lisäksi nyt etsitään lisää aineita, jotka voisivat vihjata erilaisista syöpätyypeistä tai dementiaa aiheuttavista sairauksista ennen kuin ne kunnolla puhkeavat.

Tee verikoe ja selvitä veriryhmäsi – niin näet tulevaisuuteen

Veri ei kerro vain elimistössä jylläävistä sairauksista, vaan se voi myös kertoa tulevista terveysnäkymistä. Lue lisää veriryhmän merkityksestä terveydelle laajasta teema-artikkelista:

Johdatamme sinut tutkijoiden kiehtovaan maailmaan

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: