Hampaan paikka

Uusi paikka-aine saa hampaan korjaamaan itsensä

Ei enää lohkeilevia paikkoja eikä tuskallisia juurihoitoja. Tulevaisuuden paikka-aineet tekevät muutakin kuin vain tukkivat reiän.

torstai 7. heinäkuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Brittiläiset tutkijat ovat tehneet keksinnön, joka voi tehdä hammaslääkärikäynneistä huomattavasti aiempaa miellyttävämpiä ja edullisempia. He ovat nimittäin kehittäneet uudentyyppisen paikka-aineen, joka saa hammasluun korjaamaan itsensä kantasoluilla.

Pääosa hampaasta koostuu hammasluusta. Hammasluu suojaa hampaan ytimen hermoja, ja sitä peittää kruunuosassa kova kiille.

Valtava ero Useimmat ovat varmasti kokeneet omakohtaisesti sen, miten hampaan pinnalle asettuneet bakteerit nakertavat kiilteen puhki ja hampaaseen syntyy reikä. Jos bakteeritoimintaa ei pysäytetä, ilkimykset nakertavat myös hammasluuta aina ytimeen asti.

Jos reikä ulottuu ytimeen saakka, hammaslääkärien keinot ovat vähissä: tarjolla on kallis ja usein myös kivulias juurihoito tai hampaan poistaminen.

Uudentyyppinen täyte voi nyt muuttaa tilanteen.

Paikka aktivoi kantasoluja – Olemme kehittäneet synteettisen biomateriaalin, jota voidaan laittaa reikään ytimen päälle. Materiaali aktivoi hampaan kantasoluja niin, että ne alkavat tuottaa uutta hammasluuta, kertoo tutkimusta johtajanut Adam Celiz Nottinghamin yliopistosta.

Täytemateriaali pursotetaan tavallisen paikka-aineen tavoin reikään, minkä jälkeen se kovetetaan UV-valolla.

Keksintö on toistaiseksi vasta kehitteillä, ja kuluu varmasti useita vuosia, ennen kuin hammaslääkärit pystyvät tarjoamaan uutta paikka-ainetta potilailleen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: