laser canon

Saksa hankki järeän aseen syöpää vastaan

Syöpähoidot: Heidelbergissä avattiin moderni hiukkashoitoklinikka.

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Heidelbergin yliopistosairaalassa Saksassa on otettu käyttöön maailman mittavin hiukkashoitolaite. Tätä peräti 670 tonnin järkälettä alettiin rakentaa jo vuonna 2000.

Sähköä kuluu kuin pienessä kaupungissa

Saksalaislääkärit ja -tutkijat kohdistavat suuria odotuksia uuteen välineeseensä, joka kuluttaa sähköä pienen kaupungin verran. Sen avulla on mahdollista tuhota syöpäkasvaimia suuntaamalla niihin niin sanottuja raskaita ioneja ja protoneja. Ne tunkeutuvat syvälle sairaaseen kudokseen ja osuvat siihen tavattoman tarkasti toisin kuin vaikkapa röntgensäteet, jotka vapauttavat suurimman osan energiastaan pian sen jälkeen, kun ne ovat päässeet elimistöön. Raskaat ionit vaikuttavat vielä 30 sentin syvyydessä.

Säteet saavuttavat kehon joka sopen

Vaikka hiukkashoito ei ole sinänsä enää mikään uusi asia maailmalla, Heidelbergin klinikka on sikäli poikkeuksellinen, että sillä on myös pyörivä hiukkaslähde. Koska se saadaan kiertämään potilaan ympäri, annos voidaan antaa mistä suunnasta tahansa. Koska ioneja on mahdollista ohjata millimetrin tarkkuudella, Heidelbergin klinikalle odotetaan potilaita, joiden kasvaimia ei voida leikata eikä sädettää vanhaan tapaan.

Ioni

Ioni on atomi tai atomiryhmä, jolla on sähkövaraus. Varaus on positiivinen, jos se on luovuttanut elektroneja, ja negatiivinen, jos se on vastaanottanut niitä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: