Bioninen käsi

Robottikäsi tottelee kuihtuneen käden hermoja

Helmikuussa korvattiin ensimmäistä kertaa tuhoutunut käsivarsi proteesilla, joka yhdistettiin potilaan omiin, käden alkuperäisiin hermoihin. Uusi menetelmä antaa kolmelle itävaltalaiselle potilaalle mahdollisuuden käyttää jälleen kättään.

maanantai 23. marraskuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Milorad Marinkovic ja kaksi muuta itävaltalaista ovat maailman ensimmäiset potilaat, jotka ovat saaneet heidän alkuperäisen kätensä hermoja tottelevan robottikäden.

Kaikki kolme potilasta ovat joutuneet aikoinaan onnettomuuteen, jossa selkäytimen yläosasta käsivarteen kulkevat hermot tuhoutuivat. Tällöin heidän kätensä halvaantuivat niin, että he eivät enää voineet liikuttaa käsiään tai sormiaan.

Ennen kuin halvaantunut käsi amputoitiin, potilaat joutuivat käymään läpi pitkällisen harjoitusohjelman proteesin kanssa, jotta varmistauduttiin siitä, että tekniikka toimi toivotusti. Tänä aikana potilailla oli ikään kuin kolme kättä:

Harjoittelun jälkeen miesten halvaantunut käsi amputoitiin ja korvattiin bionisella proteesilla, jossa on irrotettava käsiosa:

Lue Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2015, miten kirurgi sai proteesit toimimaan.

Vuosikirjasta voit lukea myös vuoden 2015 tärkeimmistä tieteellisistä löydöistä, teknisistä saavutuksista, lääketieteellisistä läpimurroista, kohauttavimmista tapahtumista, uskomattomimmista luonnonilmiöistä ja keskeisimmistä henkilöistä.

Tilaa Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2015 – saat kaupan päälle vuoden 2016 kalenterin, jossa on upeita tiedeaiheisia kuvia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: