Blasting kidney nerves with radio waves

Radioaallot alentavat verenpainetta

Verenpainetautia on mahdollista hoitaa lamauttamalla munuaishermoja radioaalloilla.

torstai 21. heinäkuuta 2011

Menetelmää on jo sovellettu noin 80 laitoksessa Euroopassa ja Australiassa, vaikka sen teho on vasta äskettäin todistettu potilaskokeessa, jota johti Australiassa Melbournessa toimivan sydäntautien ja diabeteksen tutkimukseen keskittyneen Baker IDI -instituutin professori Murray Esler.

Noin puolet kohonneesta verenpaineesta kärsivistä ei saa apua nykyisistä lääkkeistä. Eslerin tutkimukseen valittiin juuri tällaisia potilaita. Puoli vuotta radioaaltohoidon jälkeen potilaiden verenpaine oli keskimäärin alentunut 32/12 elohopeamillimetriä lähtötilanteeseen (178/96 mmHg) verrattuna. Lääkkeitä saaneen vertailuryhmän jäsenten verenpaine oli pysynyt muuttumattomana. Radioaaltohoidolla taas saavutettiin vähintään 10 mmHg:n verenpaineen aleneminen 84 prosentilla potilaista.

Munuaisilla on tärkeä tehtävä verenpaineen säätelyssä, sillä ne poistavat verestä muun muassa suoloja. Aivot vaikuttavat tähän toimintaan sympaattisen hermoston välityksellä.

Aiemmissa kokeissa on osoitettu, että verenpainepotilailla nämä hermot ovat hyvin aktiivisia. Tässä tutkimuksessa munuaisten sympaattista hermostoa pyrittiin passivoimaan radioaalloilla. Vaikka hermot reagoivatkin herkästi käsittelyyn, radioaaltohoito ei vahingoita potilaan verisuonia.

Liian aktiiviset hermot lamautetaan

Verenpaineen kohoamista voidaan hillitä passivoimalla munuaisten liian vilkkaasti toimivaa sympaattista hermostoa.

1. Katetri viedään nivusista verisuonia pitkin munuaisiin.

2. Katetrin päässä oleva elektrodi lähettää radioaaltoja, jotka kuumentavat verisuonten ympärillä olevia hermoja. Siksi ne lakkaavat toimimasta.

3.Potilaan verenpaine laskee.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: