Din tis afslører, om du lyver

Pissasta näkyy, oletko valehdellut

Tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla valehtelu paljastuu. Kun ihminen valehtelee, aivojen tietyt osat aktivoituvat, mikä hidastaa välittäjäaineen tuotantoa. Siksi esimerkiksi vieraissa käynti saadaan selville virtsanäytteestä.

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Alla oleva artikkeli on tämän vuoden aprillipila. Valheet eivät näy virtsanäytteessä.

Uusi menetelmä korvaa pian jo vuosikymmeniä käytössä olleen valheenpaljastimen. On nimittäin saatu selville, että kun ihminen valehtelee, aivojen reaktiot estävät serotoniini-välittäjäaineen tuotantoa. Serotoniini hajoaa 5-HIAA-yhdisteeksi, joka näkyy virtsanäytteessä. Nyt tutkijat ovat onnistuneet löytämään valehtelun ja virtsan alhaisen 5-HIAA-pitoisuuden välisen yhteyden.

”Aivot käyvät kerta kaikkiaan ylikierroksilla silloin, kun ihminen puhuu muunneltua totuutta. Tämä ponnistelu puolestaan vaikuttaa välittäjäaineiden – erityisesti serotoniinin – tuotantoon”, selittää tutkimuksen johtaja Claudia Rheinhart Münchenin yliopiston neurotieteiden ja farmakologian laitokselta.

Pissa juoruaa

Virtsanäytteistä selviää, että valehtelun jälkeisinä tunteina 5-HIAA-yhdisteen määrä on normaalia huomattavasti alhaisempi. Menetelmää on nyt tarkoitus kehittää niin, että tutkijat voivat täsmälleen sanoa, mitkä 5-HIAApitoisuudet milläkin aikavälillä ovat selviä todisteita valehtelusta.

”Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, ja siihen liittyy vielä monia selvittämättömiä seikkoja, mutta olen varma siitä, että virtsanäyte voi tulevaisuudessa toimia eräänlaisena valheenpaljastimena", Rheinhart toteaa.

Ruoka-aineet voivat vaikuttaa tulokseen

Tiedetään, että tietyt ruoka- ja lääkeaineet voivat vaikuttaa serotoniinin tuotantoon ja siten 5-HIAA-aineen pitoisuuksiin. Siksi on tärkeää, että kunkin henkilön normaalit välittäjäainepitoisuudet virtsassa on selvitetty etukäteen.

”Uskomme kuitenkin, että ajan mittaan voidaan laatia yleisiä ohjearvoja 5-HIAA-pitoisuuksille, joiden tarkkuus riittää siihen, että voidaan sanoa, onko henkilö tietyn aikavälin kuluessa valehdellut vai ei. Kun on päästy niin pitkälle, ei tarvita testiä ennakoivia normaalipitoisuuksien mittauksia”, selittää Rheinhart.

Keksintö tehtiin sattumalta

Uudenlainen valheenpaljastustesti keksittiin sattumalta. Tutkijat olivat itse asiassa selvittämässä serotoniinin yhteyttä aggressiivisuuteen, kun he aivokuvannuksen yhteydessä havaitsivat, että koehenkilöiden aivot toimivat eri tavalla silloin, kun he kertoivat kuvitteellisesta tilanteesta, jossa he olivat olleet aggressiivisia, ja silloin, kun he kertoivat, mitä oikeasti oli tapahtunut.

Matalat serotoniinipitoisuudet on jo aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty masennukseen, aggressiivisuuteen ja huonoon itsehillintään.

”Fyysiset reaktiot liittyvät niihin tunteisiin, joita voi syntyä, kun ihminen valehtelee. Varsinkin silloin, jos henkilö jää kiinni valehtelusta”, toteaa Rheinhart.

Lääketeollisuus on kiinnostunut

Valehtelun näkyminen virtsanäytteestä ei kiinnosta ainoastaan tutkijoita vaan myös lääketeollisuutta. Esimerkiksi Vitanuvos-yritys, joka valmistaa muun muassa raskaustestejä, on ilmoittanut olevansa kiinnostunut uudenlaisen valheenpaljastustestin kehittämisestä.

”Tutkimuksen pohjalta on selvää, että voimme kehittää esimerkiksi uskottomuustestejä ja nuorten vanhemmille suunnattuja valehtelutestejä. Uskon, että ne kiinnostaisivat kuluttajia, joten seuraamme mielenkiinnolla, miten tohtori Rheinhartin tutkimus etenee”, kertoo Vitanuvos-yrityksen tuotekehitysjohtaja April Stulta.

Müncheniläisessä laboratoriossa tutkimuksen saama huomio on hämmästyttänyt tutkijoita, jotka tosin luonnollisesti ovat iloisia siitä, että heidän työnsä kiinnostaa niin muita tutkijoita kuin alan yrityksiäkin.

”Olemme saaneet yhteydenottoja jopa tiedustelupalveluilta, jotka ovat halunneet saada lisätietoja tuloksistamme! Sellaista ei meidän alallamme tapahdu aivan joka päivä”, kertoo Rheinhart hymyillen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: