nb_u42 infektion

Pakastettu uloste tuhoaa tappavia infektioita

Potilaat, joiden suolistossa jyllää hengenvaarallinen Clostridium difficile -bakteeri, ovat saamassa uuden aseen: pakastettua ulostetta täynnä olevat pillerit.

torstai 16. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kuume, mahakivut ja ennen kaikkea vaikea ripuli ovat Clostridium difficile -infektion oireita. C. difficile -ripulin hoidossa antibiooteista on vain vähän apua, joten Yhdysvalloissa on kehitetty uusi tehokas lääke: pakastettua ulostetta sisältävät tabletit.

Letkulla ulostetta kurkkuun

Tähän asti tehokkain C. difficile -ripulin hoitomuoto on ollut bakteerikannan tasapainottaminen siten, että terveeltä luovuttajalta saatua tuoretta ulostetta on ruiskutettu potilaan suoleen.

Hoito on ollut hankalaa, sillä ulostetta on työnnetty suoleen letkulla joko suun tai peräaukon kautta.

Massachusetts General Hospitalin ja Boston Children's Hospitalin asiantuntijat päättivät kehittää vaihtoehtoisen hoitomuodon.

Tervettä ulostetta pakastetaan

Lääkärit keräsivät tervettä ulostetta, täyttivät sillä vitamiinitabletin kokoiset kapselit ja pakastivat ne –80 asteeseen.

Pakastamisen ansiosta lääkäreillä oli koko ajan käytössä tervettä ulostetta hoitoja varten.

Yhdeksän kymmenestä sai apua pakasteulosteesta

Tabletteja testattiin 20 potilaalla, joiden ikä oli 11–89 vuotta. Kokeiden jälkeen selvisi, että ulostepillerit auttoivat häätämään haitallisen bakteerin 90 prosentissa tapauksista.

Tablettikapselit, jotka eivät tuhoudu mahahappojen vaikutuksesta, ovat kuitenkin läpinäkyviä. Siitä huolimatta lääkärit toteavat, että potilaat nielivät mieluummin pillerit kuin letkun.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: