Ian Burkhart

Mikrosiru lukee ajatukset

Aivoihin istutettu mikrosiru antaa halvaantuneelle liikuntakyvyn takaisin. Aivosignaali kiertää tietokoneen kautta käsivarren lihaksiin.

torstai 1. syyskuuta 2016

24-vuotias yhdysvaltalainen Ian Burkhart joutui kuusi vuotta sitten sukellusonnettomuuteen ja on siitä lähtien ollut halvaantunut rinnasta alaspäin.

Hän on pystynyt liikuttamaan hartioitaan ja kyynärpäitään mutta ei käsiään eikä sormiaan.

Nyt se onnistuu tietokoneen avulla.

Mikrosiru tulkitsee aivojen käskyjä

Burkhartilla on aivoissaan mikrosiru, joka vastaanottaa aivosignaalin, kun hän ajattelee esimerkiksi avaavansa nyrkkinsä. Siru välittää signaalin tietokoneeseen, josta se kulkee kyynärvarressa oleviin elektrodeihin.

Elektrodit ovat kiinni lihaksissa, jotka viestin saatuaan liikkuvat.

Kyynärvarressa ja ranteessa olevat elektrodit aktivoivat lihakset, joihin hermoärsykkeet eivät muuten kulje. Kuva: Ohio State University.

Valoisampi tulevaisuus halvaantuneille

Burkhart on mukana Ohion valtionyliopiston tutkimuksessa, jossa kehitetään tietoteknisiä ratkaisuja halvaantuneiden apuvälineiksi.

Tekniikan yleistyminen vammaisten arjessa kuitenkin kestää vielä vuosia. Burkhartin kättä liikuttava tekniikka vaatii yliopiston supertietokoneen voimat. Tavoitteena on saada tekniikka toimimaan kannettavalla laitteistolla.

Siru muuntaa ajatuksen toiminnaksi

Mikrosiru on istutettu motoriseen aivokuoreen, joka tuottaa lihaksia liikuttavat käskyt. Mikrosiru vastaanottaa käskyt ja siirtää ne kaapelia pitkin tietokoneeseen ja sieltä lihaksiin.

Ulkoinen tukiranka saa halvaantuneen kävelemään

Uusi eksoskeleton tukee lonkkia, jalkoja ja selkää niin, että pyörätuolista aiemmin riippuvaiset voivat kävellä vapaasti.

Lue lisää artikkelista.

Faktaa selkäydinvammoista

? Vaikea selkäydinvamma johtaa halvaantumiseen, koska kun hermo on poikki selkäytimessä, viestit eivät kulje aivojen ja raajojen välillä.

? Selkäydinvamman vakavuus riippuu siitä, missä kohtaa selkäydintä vaurio on. Mitå ylempänä vamma on, sitä laajemmalle vaikutus ulottuu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: