Parkinsonin tauti testi

Helppo silmätesti voi paljastaa Parkinsonin taudin varhain

Parkinsonin tauti voidaan diagnosoida tulevaisuudessa jo ennen sen puhkeamista laitteilla, joita on jo nyt silmälääkärien käytössä. Varhain aloitetulla hoidolla näyttää olevan lupaavia tuloksia.

keskiviikko 24. elokuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Parkinsonin tauti voi paljastua pienistä muutoksista verkkokalvolla tai silmän turvotuksesta jo ennen kuin vapinan ja lihasjäykkyyden kaltaisia tyypillisiä oireita alkaa ilmetä.

Asian ovat todistaneet University College Londonin tutkijat rottakokeilla. Menetelmä on sekä edullisempi että varmempi kuin nykyisin käytössä oleva menetelmä.

Nykyisin Parkinsonin tauti, johon sairastuu 1 ihminen 500:sta, diagnosoidaan neurologin vastaanotolla. Diagnoosi ei selviä yhdellä testillä eikä aivokuvannuksella vaan siihen tarvitaan monenlaisia näytteitä ja arvioita.

Uusi yksinkertainen Parkinson-testi vaatii vain laitteet, joita jokaisella silmäsairauksien asiantuntijalla on jo nyt käytössään. Tulevaisuudessa Parkinsonin tauti voidaankin ehkä todeta silmälääkärissä.

Mitä varhemmin, sitä parempi

Tutkimus tehtiin rotilla, joiden perimää oli muokattu niin, että niillä oli taipumus saada Parkinsonin tauti. Varhaiset merkit sairaudesta voitiin havaita rotilla jo 20 vuorokauden ikäisinä, vaikka ensimmäiset tutut fyysiset oireet puhkesivat vasta 60 päivän ikäisillä rotilla.

Taudin varhaisella toteamisella on monia etuja. Kun rotille alettiin antaa rosiglitatsoni-lääkeainetta jo 20 päivän ikäisinä, niille kehittyi vähemmän hermovaurioita kuin yksilöille, joilla lääkitys aloitettiin myöhemmin.

Silmälääkäri voi havaita taudin

Testissä valaistaan silmän takaosaa, jotta nähdään, kuinka paljon verkkokalvon soluja on kuolemassa, ja etsitään merkkejä turvotuksesta.

Lontoolaistiimi aikoo seuraavaksi hankkia luvan toistaa kokeensa ihmisillä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: