Virus attacks cancer cells

Epänormaali piirre palvelee täsmähoitoa

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012 teksti Rasmus Kragh Jakobsen

Virusterapian suurimpiin haasteisiin kuuluu terveiden solujen suojelu tartunnalta. Tuoreen tutkimuksen mukaan virukset voidaan saada lisääntymään vain syöpäsoluissa muuttamalla hieman niiden perimää.

  1. Pinta ei paljasta syöpäsolua sairaaksi. Sen epänormaaleihin piirteisiin kuuluu se, että siinä syntyy poikkeuksellisesti tymidiinikinaasi- eli TK-proteiinia.

  2. JX-594-viruksia ruiskutetaan kehoon. Koska perimää on muutettu, ne eivät tuota TK-proteiinia eivätkä pysty siksi lisääntymään normaalisti. Kun virukset valtaavat syöpäsolun, jossa TK:ta on tarjolla, ne saavat lisääntymiskoneistonsa pyörimään isännän rakenneosien avulla.

  3. Syöpäsolu hajoaa, ja seuraava JX-594-virussukupolvi vapautuu. Tulokkaat alkavat etsiä itselleen isäntiä. Lisääntyminen onnistuu taas vain syöpäsoluissa.

Saattohoitoa saavien potilaiden tila parani

Uutta menetelmää on testattu ihmisillä vasta kerran. Kokeeseen osallistui 23 pohjoisamerikkalaista syöpäpotilasta, joita ei voitu enää auttaa perinteisin keinoin. Tutkimus tehtiin eri virusannoksilla.

Niistä kahdeksasta koehenkilöstä, jotka olivat saaneet eniten viruksia, seitsemällä syöpäsolujen määrä pieneni. Koe paljasti myös, että hoito ei tuhonnut terveitä kudoksia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: