doctor vaccinating patient in shoulder

Apuaineet tehostavat rokotetta

Rokottaminen on nerokas keksintö. Uusien rokotteiden halutaan kuitenkin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan vanhoja paremmin. Tavoitteeseen voidaan päästä adjuvanteiksi kutsutuilla apuaineilla, jotka vahvistavat kehon puolustusreaktiota – vieläpä kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla.

maanantai 10. tammikuuta 2011 teksti Klaus Wilhelm

Merkittävimpiä kansanterveyttä edistäviä lääketieteellisiä keksintöjä on rokottaminen. Taudinaiheuttajia kohtaan vastustuskyvyn tuottavat rokotteet ovat auttaneet saamaan kuriin monia vaarallisia tartuntatauteja tuhkarokosta polioon. Rokotuksilla on myös onnistuttu hävittämään isorokko, joka levisi ennen vanhaan joukoittain ihmisiä tappavina epidemioina.

Rokotus aktivoi immuunijärjestelmän tartunnan tavoin aiheuttamatta kuitenkaan yleensä taudin puhkeamista. Puolustusreaktion jälkeen elimistö muistaa taudinaiheuttajan ja tunnistaa sen heti, jos se sattuisi uhkaamaan terveyttä.

Klassisilla rokotteilla on sivuvaikutuksia

Rokotteen tärkeimpiä osia ovatkin antigeeneiksi kutsutut aineet, jotka saavat kehon suojamekanismin heräämään.

Rokotteissa on vanhastaan käytetty kuolleita tai heikennettyjä mikrobeja tai niiden osia. Niiden sadat tai jopa tuhannet elimistölle vieraat antigeenit käynnistävät erittäin voimakkaan puolustusreaktion. Vaikka rokotteista tehdään mahdollisimman turvallisia, ne voivat aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia ja poikkeustapauksissa myös sen taudin, jota vastaan niiden pitäisi antaa suoja.

Rokotteiden valmistaminen on haasteellista, sillä suurista tuotantomääristä huolimatta kerta-annosten teho ei saa vaihdella. Siksi nykyään suositaan yksittäisiä geenitekniikan avulla aikaansaatuja antigeeneja, joihin elimistö reagoi tietyllä tavalla. Nämä niin sanotut spesifiset antigeenit paitsi helpottavat rokotteiden valmistamista myös vähentävät niiden haittavaikutuksia.

Jos rokote on kuitenkin liian ”puhdas”, on olemassa vaara, että elimistö ei reagoi siihen tarpeeksi ärhäkästi. Toisin kuin klassisissa rokotteissa uusissa ei ole ollut adjuvanteiksi nimitettyjä apuaineita, jotka vahvistavat immuunireaktiota.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: