chinese dragondance

Tunnetaanko joulu kaikkialla?

Missä päin maailmaa vietetään joulua? Mitä vastaavia juhlia muilla on?

keskiviikko 24. marraskuuta 2010 teksti Lars Thomas

Joulu on läntisen maailman suurin juhla. Miljoonille ihmisille, etenkin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, se on talven ehdoton kohokohta. Joulun merkitys tosin voi perustua eri syihin: uskontoon, perheen kanssa yhdessäoloon, ylimääräisiin vapaapäiviin tai vain lahjojen saantiin.

Kristillisenä juhlana joulua vietetään kunkin alueen omien perinteiden mukaisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa sekä joissakin Afrikan ja Aasian osissa.

Joulu ei silti ole maailmanlaajuinen ilmiö. Joka puolella maapalloa elää miljoonia ihmisiä, joille joululla ei ole mitään merkitystä. Esimerkiksi islamilaisessa maailmassa sitä ei vietetä.

Joissakin maissa ja uskonnollisissa yhteisöissä vietetään vuoden lopussa joulun sijasta muita juhlapäiviä.

Juutalaisten suuri juhla on hanukka, jota vietetään 200-luvulla eaa. tapahtuneen Jerusalemin temppelin vihkimisen muistoksi. Hanukan ajankohta vaihtelee marraskuun lopun ja joulukuun lopun välillä.

Kiinassa joulua viettävät ainoastaan kristityt, joita tässä valtavassa maassa on vain pieni vähemmistö. Enemmistölle tärkein juhla on kiinalainen uusivuosi, joka ajoittuu tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun.

Lähteet: www.the-north-pole.com en.wikipedia.org: Christmas www.soundvision.com

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: