nb_u45 exorcism

Paavi tunnusti manaajat

Vaikka henkien manaus tuntuu enemmän kauhukirjojen ja -elokuvien jutulta, sitä harjoitetaan katolisessa kirkossa yhä vakavissaan. Paavi Franciscus jopa juuri järjesti Vatikaanissa kokouksen kaiken maailman manaajille.

torstai 6. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Eksorsistit eli henkien manaajat vapauttavat riivattuja ihmisiä demonien vallasta.

Käytäntö on ollut suosittu 1400-luvulta asti. Siitä ei ole luovuttu, vaikka demonien olemassaoloa ja niiden kykyä pitää ihmistään vallassa ei ole voitu todistaa tieteellisesti.

Vatikaanissa kokoontui hiljattain yli 300 eksorsistia ei puolilta maailmaa, ja paavi Franciscus on myös tunnustanut virallisesti heidän järjestönsä.

Äiti Teresako riivattu?

Henkien manausta eivät suinkaan harjoita vain katoliset, vaan käytäntö tunnetaan myös hindujen ja muslimien keskuudessa, ja sitä on kuvattu myös monissa romaaneissa ja elokuvissa.

Julkisuuden henkilöistä henkiä on karkoitettu muun muassa Äiti Teresasta ja taiteilija Salvador Dalista.

Psykoanalyysi korvasi eksorsismin

Sitä mukaa kuin tutkijoiden tietämys ihmisen mielestä ja aivojen rakenteesta on karttunut, useimmat riivattujen henkilöiden ominaisuudet on voitu selittää tunnetuilla sairauksilla ja taudeilla.

Kirjallisuudesta tutuissa kuvauksissa riivatut käyttäytyvät tavoilla, jotka täsmäävät esimerkiksi hysterian, manian, psykoosien, Touretten syndrooman, epilepsian, skitsofrenian tai dissosiatiivisen persoonallisuushäiriöön oireisiin.

Uhrit anovat manausta itse

Innokkaiden henkien manaajien lisäksi myös uhrit saattavat selittää tuntemuksiaan demoneilla turhan köykäisin perustein.

Islantilaisen psykiatrin Haraldur Erlendssonin mukaan 29 prosenttia dissosatiivista identiteettihäiriötä eli monipersoonahäiriötä sairastavista liittää sivupersoonaansa demonisia ominaisuuksia.

Lisäksi tunnetaan esimerkkejä maanisista potilaista, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että he ovat yhden tai useamman demonin riivaamia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: