nb_u06 Iceland

Islantilaiset elvyttävät viikinkien uskontoa

Islannissa aasainusko nostaa päätään, sillä satujen saarella ollaan rakentamassa temppeliä Torille ja Odinille. Vanhoille pohjoismaisille jumalille omistettu temppeli on ensimmäinen lajissaan sitten viikinkien aikojen.

torstai 5. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Saagakirjoittaja Ari Thorgilssonin mukaan islantilaisten Allting sääti vuonna 1000 lain, jonka mukaan saari muuttui virallisesti kristityksi.

Vanhan islantilaisen pakanallisen uskonnon harjoittaminen oli kuitenkin sallittua, kunhan siitä ei vain pitänyt meteliä.

Hiljaisuuden aika on nyt kuitenkin ohi, sillä islantilaiset aasainuskontoa harjoittavat ovat rakentamassa ensimmäistä temppeliään sitten viikinkiajan.

Islanti on aasoihin uskovien mekka

Islannissa aasainuskontoa harrastavien määrä on Islannin tilastokeskuksen mukaan kolminkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana. Nyt aasainuskovaisia on noin 2 400.

Ásatrúarfélagið-uskonyhteisön mukaan tarinoita Thorista, Odinista ja muista vanhoista jumalista ei oteta kirjaimellisesti.

”Me tulkitsemme tarinat runollisiksi metaforiksi ja luonnonvoimien sekä ihmisen psyyken ilmentymiksi”, selittää johtaja Hilmar Örn Hilmarsson The Guardian -lehdelle.

Islanti ei ole ainutlaatuinen

Uusissa uskontoa käsittelevissä tutkimuksissa todetaan, että jumalia ja myyttejä tärkeämpää on sen, että uskonto palvelee tarkoitustaan.

Ryhmä uskontotutkijoita selvitti muutama vuosi sitten, miksi ihmiset eri puolilla maailmaa kääntävät selkänsä evoluutioteorioille ja innostuvat uskonnoista.

Tutkimuksessa todettiin, että uskonnot – kehyskertomuksistaan huolimatta – ovat luoneet perustan lajin säilymiselle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: