Skiing

Suksilla mäenlasku sujuu sukkelammin

Suksilla laskettaessa paino on jakautunut kahdelle pinnalle, lumilaudalla taas on vain yksi pinta lunta vasten. Kumpi liukuu nopeammin?

tiistai 29. marraskuuta 2011

Suksilla on kiidetty rinnettä alas huimaa 251,4 kilometrin tuntivauhtia. Lumilaudan nopeusennätys on ”vain” 201,9 kilometriä tunnissa. Ennätysyrityksissä olosuhteet poikkeavat tavallisista, mutta yleensäkin suksilla on helpompi saavuttaa kova vauhti.

Nopeusero johtuu ennen kaikkea siitä, että laudan ja lumen välinen kitka on suurempi kuin suksien ja lumen. Vaikka suksia on kaksi, leveän laudan kokonaispinta-ala ja samalla myös liikevastus on suurempi kuin kapeiden suksien.

Yleisesti ottaen lautailijan on suksilla laskevaan verrattuna vaikeampi säilyttää tasapainonsa silloin, kun lasketaan suoraan alas. Laudalla laskeminen vaatii pieniä käännöksiä, jotka hidastavat vauhtia.

Darren Powell teki ensimmäisen lumilautalaskun nopeusennätyksen 1996 (188 km/h). Vuotta myöhemmin hän paransi ennätystään, ja nykyinen ennätys on vuodelta 1999.

Lauta häviää suksille nopeudessa

Lumilaudalla on yksi pinta lunta vasten, suksilla kaksi. Sukset liikkuvat kuitenkin liukkaammin, sillä suksenpohjien yhteenlaskettu kontaktipinta ja siten myös kitka on pienempi kuin lumilaudan.

Fakta

Nopeusennätys lumilaudalla Nopeus: 201,9 km/h Laskija: Darren Powell Vuosi: 1999 Paikka: Les Arcs, Ranska

Nopeusennätys suksilla Nopeus: 251,4 km/h Laskija: Simone Origone Vuosi: 2006 Paikka: Les Arcs, Ranska

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: