Panenka penalty

MM2014: Panenka-potku murskaa vastustajan

Jos vanhat merkit pätevät kesän MM-kisoissa, niin Brasiliassa ratkaistaan ainakin yksi ottelu rangaistuspotkukilpailulla. Rankkarikisassa löysä nosto keskelle maalia eli Panenka-rankkari murskaa vastustajan ja auttaa omaa joukkuetta voittoon.

torstai 22. toukokuuta 2014 teksti Morten Kjerside Poulsen

Tilaajana voit lukea koko artikkelin tästä:

Uran tärkein potku

MM-kisojen kaltaisissa kansainvälisissä jalkapalloturnauksissa pelaajat ovat stadionyleisön lisäksi jopa satojen miljoonien televisionkatsojien huomion keskipisteenä. Rangaistuspotkukilpailussa yksilöihin kohdistuu lähes murskaava suorituspaine, jota voidaan verrata sotatoimialueilla työskentelevien ihmisten tuntemuksiin.

Ainoastaan ne, joilla on todella kova kantti ja pettämätön itsehillintä, säilyttävät pilkulla malttinsa. Ja kun löysä veto osuu suoraan maaliin, hermostuneisuus katoaa ja oman joukkueen itseluottamus kasvaa.

Yllätysveto mullisti rangaistuspotkukisan

Tšekkoslovakia johti rankkarikisaa 4–3 EM-finaalissa 1976, kun oli Antonín Panenkan vuoro astua pilkulle. Panenka oli paineen alla, hänen piti osua maaliin.

Panenka juoksi kohti palloa aivan kuin hän aikoisi potkaista kunnolla, mutta sen sijaan hän nosti pallon löysästi keskelle maalia ja yllätti Saksan Sepp Maierin.

Katso potku tästä:

Panenka on ratkaissut monta ottelua

Suuret jalkapallonimet, kuten Francesco Totti, Zinedine Zidane ja Andrea Pirlo ovat Panenkan jälkeen tehneet saman kylmäpäisen tempun. Panenka-potku on ratkaissut tähän mennessä neljä Euroopan mestaruutta. Se voidaan nähdä myös tämän kesän MM-otteluissa, jos vain pelaajien kantti kestää.

Lue lisää: Täydellinen potku

Täydellinen potku on mielenkiintoinen yhdistelmä pelaajan kykyjä, psykologiaa ja fysiikan lakien hyödyntämistä. Lue lisää Tieteen Kuvalehden artikkelista.

Tieteen Kuvalehden tilaajana voit ladata artikkelin ilmaiseksi tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: