Football kick

Kierrepotkun salat

Monissa urheilulajeissa pallo muuttaa suuntaansa ilmassa. Mitkä voimat silloin vaikuttavat palloon?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kierteiseen palloon vaikuttavia voimia on kolme. Ensinnäkin painovoima vetää palloa alaspäin kohti maata. Toinen vaikuttava voima on ilmanvastus, joka kohdistuu pallon kulkusuuntaa vasten. Kolmas voima on Magnus-voima, joka on pääsyyllinen kierteisen pallon omituiseen käyttäytymiseen. Voima on saanut nimensä saksalaisen fyysikon Gustav Magnuksen mukaan, joka kuvasi voiman vuonna 1852.

Pallo saa kierteensä, kun potku tai maila osuu sen sivulle. Jos pallo saa osuman oikealle sivulleen, palloon tulee ylhäältä katsottuna vastapäivään pyörivä kierre ja se Magnus-voiman vaikutuksesta kaartuu vasemmalle.

Tämä johtuu Bernoullin laista, jonka mukaan nopea ilmavirtaus aiheuttaa palloon pienemmän paineen kuin hidas virtaus. Osuman saaneen pallon oikealla puolella kierre ja ilmavirtaus kulkevat eri suuntiin, jolloin ilmavirtauksen nopeus pienenee. Vasemmalla puolella ne taas kulkevat samaan suuntaan ja lisäävät ilmavirtauksen nopeutta. Tällöin paine pallon vasemmalla puolella pienenee, ja pallo kaartaa vasemmalle.

Magnus-voima voi vaikuttaa palloon, vaikka siinä ei olisikaan sivukierrettä. Esimerkiksi jos maila osuu pöytätennispallon alapinnalle, lyönnistä aiheutunut noste saa pallon pysymään pitempään ilmassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: