nb_u04 tennis

Älymaila tehostaa peliä tenniksessä

Huippupelaajien mailojen anturit paljastavat, osuuko pelaaja palloon oikein ja noudattaako hän omaa pelistrategiaansa.

torstai 22. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Vuoden ensimmäinen tenniksen Grand slam -turnaus on täydessä vauhdissa Australiassa. Siellä pelaajien suorituksia siivittävät niin lyhyet hameet ja kevyet kengät kuin uudet älykkäät tennismailatkin.

Niin kutsuttu älymaila sisältää antureita, jotka rekisteröivät joka lyönnin ja lähettävät tiedot suoraan esimerkiksi älypuhelinsovellukseen.

Älymaila kerää tietoja lyönneistä

Älykästä mailaa käyttävät muun muassa Rafael Nadal ja Caroline Wozniacki. He voivat ottelun jälkeen analysoida, painostiko vastustaja heitä lyömään huonoja lyöntejä vai pystyivätkö he toteuttamaan pelistrategiaansa.

Espanjalainen Rafael Nadal on yksi niistä tennishuipuista, jotka käyttävät älymailaa. Kuva: Neale Cousland / Shutterstock.

Rafael Nadal kertoi Fox Newsille tietävänsä nyt älymailan ansiosta, että hyvässä pelissä hänen lyönneistään 70 prosenttia pitää olla kämmenlyöntejä ja loput 30 prosenttia rystylyöntejä.

Älymaila ja sovellus kertovat nopeasti, onnistuuko Nadal ottelussa saamaan optimaalisen jakauman lyönteihinsä.

Älymaila oli ennen kielletty

Aiemmin Kansainvälinen tennisliitto on pitänyt älymailaa kiellettynä välineenä, mutta nyt säännöt sallivat uusien analyysimenetelmien käytön.

Tanskaa edustavalla Caroline Wozniackilla on nyt muuten todella hyvää aikaa perehtyä peliensä analysointiin, sillä valkovenäläinen Victoria Azarenka lähetti hänet kotiin viime torstaina jo turnauksen toisella kierroksella.

Lue lisää urheilluun liittyvästä tekniikasta tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: